szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kofi Annan ENSZ-főtitkár nem tartja elkerülhetetlennek a háborút Irak ellen, ugyanakkor Powell amerikai külügyminiszternek a Biztonsági Tanács (BT) előtt tartott prezentációját követően folytatódtak az amerikai csapatösszevonások a térségben. Az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója szerint nincs szükség új BT-határozatra ahhoz, hogy erőt alkalmazzanak Irak ellen - hiába sürgeti ezt Franciaország, Oroszország és Kína is.

Kofi Annan ENSZ-főtitkár - aki részt vett az ENSZ Biztonsági Tanácsa szerdai ülésén, amelyen Colin Powell amerikai külügyminiszter tárta információit az iraki fegyverkezésről a testület elé - úgy vélekedett, hogy még mindig nem késő elkerülni a háborút. Szavai szerint a BT-ülésen az a teljesen világos üzenet fogalmazódott meg, hogy az együttműködéssel kapcsolatos kifogásokat Iraknak figyelembe kell vennie. "Mindenki azt akarja, hogy Irak hatékonyabban működjön együtt az ellenőrökkel és teljes mértékben teljesítse a nemzetközi közösség követeléseit. S amennyiben ők így tesznek, elkerülhetjük a háborút" - mondta Annak, a BT-ülés után
újságíróknak nyilatkozva. Az ENSZ-főtitkár megjegyezte, hogy nincs szándékában Bagdadba utazni, hogy a nagyobb mértékű együttműködést szorgalmazó üzenetét személyesen tolmácsolja az iraki vezetésnek, hiszen a hét végén Irakba látogat Mohamed el-Baradei, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatója és Hans Blix, a fegyverzetellenőrök vezetője, s "őket meg kell hallgatni".

Már 113 ezer amerikai katonát vontak össze a Perzsa-öböl térségében, s számuk a hónap közepére eléri a 150 ezret a Pentagon közlése szerint. Washingtonban szerdán azt is bejelentették, hogy az eddig Puerto Rico körzetében gyakorlatozó Theodore Roosevelt repülőgép-hordozó - 75 felderítő és harci géppel a fedélzetén - az Irakhoz közeli vidékre indult, s ezzel négyre nő az Irak közelébe vezényelt amerikai repülőgép-hordozók száma. Az Abraham Lincoln már csatlakozott a Constellation repülőgép-hordozóhoz a Perzsa-öbölben, míg egy negyedik anyahajó, a Harry Truman a Földközi-tengeren hajózik (az 1991-es öbölháborúban egyébként hat amerikai repülőgép-hordozó vett részt). A térségben lévő amerikai hadihajókon jelenleg 22 ezer haditengerész van. Az amerikai védelmi minisztérium adatai szerint eddig a csaknem 1,2 millió tartalékos közel tíz százalékát helyezték vissza aktív állományba, s csak az elmúlt hét során 17 ezer újabb tartalékos vonult be a nemzeti gárdához, a szárazföldi és haditengerészeti egységekhez, illetve a légierőhöz. Az elmúlt három hét mozgósításai - több mint 52 ezer tartalékos vonult be - az 1991-es öbölháború óta a legnagyobb ilyen jellegű katonai lépések az Egyesült Államokban. Akkor összesen 265 ezer tartalékost hívtak be, s közülük 110 ezret vezényeltek a Perzsa-öbölbe.

"Mi egyértelműen úgy ítéljük meg, hogy nincs szükség a Biztonsági Tanács második határozatára" - jelentette ki szerdán Condoleezza Rice, George Bush amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója az ABC televízió Nightline programjában. A nemzetbiztonsági tanácsadó szerint most az a fontos, hogy a nemzetközi közösség "megeméssze" azokat a bizonyítékokat, amelyeket Colin Powell amerikai külügyminiszter a Biztonsági Tanács elé tárt. Franciaország, Oroszország és Kína több időt akarnak biztosítani az ENSZ fegyverzetellenőreinek és az erő alkalmazását egy második határozat jóváhagyásához kötnék. Rice szerint azonban realistának kell lenni, mivel akik a BT 1441. számú határozatát támogatták, (ami egyhangúan történt), azok utolsó esélyt adva Iraknak a leszerelésére, nem pedig az ellenőrzésére szavaztak. Rice az elnökkel együtt nézte végig a televízión Colin Powell beszédét. A tanácsadó szerint George Bush úgy ítélte meg, hogy a külügyminiszter nagyszerű munkát végzett, s cáfolhatatlan bizonyítékok elé állította a Biztonsági Tanácsot. Rice az interjúban többször is figyelmeztette Szaddám Huszein iraki elnököt, hogy kifut az időből. Elmondta, hogy Washington nem szab határidőt, de már csak hetek vannak hátra és a nemzetközi közösségnek immár fontolóra kellene vennie, hogy milyen lehetőségei vannak Irak ügyében.
Tom Daschle, a szenátus demokrata párti kisebbségi vezetője szerint Powell "erőteljes, módszeresen felépített, meggyőző erejű" bemutatót tartott, amely segítheti az Egyesült Államokat abban, hogy nemzetközi támogatással szembeszálljon Szaddám Huszeinnel. Edward Kennedy demokrata párti szenátor szerint Powell beszéde után teljesen világos, hogy Iraknak "csak egy utolsó esélye van a leszerelésre". Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata kisebbségi vezetője viszont úgy vélte, hogy Powell már ismert dolgokat ismételt meg és a kormány még nem bizonyította be, hogy a háború az egyetlen módja Irak lefegyverzésének. (MTI)
BT-ülés: Powell szerint Irak rejtegeti fegyvereit
Rendkívüli NATO-ülés csütörtökön Irak ügyében

Koronavírusos két Fradi-játékos, elmarad a kézilabda BL-meccs

Koronavírusos két Fradi-játékos, elmarad a kézilabda BL-meccs

Boldogságatlasz 1. rész: mi az a homeyness?

Boldogságatlasz 1. rész: mi az a homeyness?

Orbán: Fél évvel meghosszabbítjuk a hitelmoratóriumot

Orbán: Fél évvel meghosszabbítjuk a hitelmoratóriumot