szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Közös nyilatkozatot fogadtak el az Országgyűlés európai integrációs nagybizottsága hétfői ülésén; a dokumentum azt célozza, hogy a lehető legtöbben vegyenek részt az április 12-i népszavazáson, illetve támogassák Magyarország uniós csatlakozását. A pártok megállapodtak, hogy egyenlő arányban osztják el az Európai Parlamentben Magyarországnak járó 24 megfigyelői státust.


A parlamenti pártok, a kormány és a törvényhozás képviselője által közösen aláírt nyilatkozat azt is tartalmazza, hogy az állampolgárok a lehető legrövidebb időn belül  kapjanak tájékoztatást a kabinettől a csatlakozás hatásairól. A dokumentum ugyancsak tartalmazza, hogy a kabinet nyilvánosságra hozza mindenki számára elérhető módon a csatlakozási tárgyalások eredményeit, a teljes csatlakozási szerződés hiteles fordítását, a tárgyalások következményeiről, illetve a gazdaság és társadalom különböző csoportjaira gyakorolt hatásáról készített tanulmányokat.

A bizottság ülésén Kovács László külügyminiszter tájékoztatást adott a koppenhágai csúcson született megállapodás tartalmáról, ám Áder János véleménye szerint a beszámoló nem tartalmazott lényegi információkat. A Fidesz frakcióvezetője szerint világosan kiderült, hogy az integrációval összefüggő hatásvizsgálatokat, amire a kormány korábban ígéretet tett, nem készítették el. Áder ugyanakkor örömmel nyugtázta, hogy a kormány ígéretet tett arra, hogy programot dolgoz ki a csatlakozás miatt esetleg hátrányba kerülő társadalmi csoportok megsegítésére. "Ezek a vállalások azok, amelyek végre tartalommal töltik meg az ünnepélyes deklarációkat" - fűzte hozzá.

Szili Katalin házelnök tájékoztatása szerint a megbeszélésen megállapodás született arról is, hogy egyenlő arányban osztják el a kormánypártok és az ellenzék között az Európai Parlamentben Magyarországnak járó 24 megfigyelői státust. A sajtótájékoztatón bemutatták a www.magyarorszag.hu portált, amely az EU-csatlakozással kapcsolatos kommunikáció egyik legfontosabb eleme. (MTI)

Videó: Madárral ütközött az Air Force Two, rajta az amerikai alelnökkel

Videó: Madárral ütközött az Air Force Two, rajta az amerikai alelnökkel

Bekapcsolták a régi tévét, az egész faluban elment az internet – 18 hónapon át

Bekapcsolták a régi tévét, az egész faluban elment az internet – 18 hónapon át

Meghalt a Gore-Tex megalkotója

Meghalt a Gore-Tex megalkotója