szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A muzulmánok éves mekkai zarándoklatán a biztonsági intézkedések ellenére legkevesebb tizennégy embert, köztük hat nőt taposott halálra a tömeg kedden a szaúd-arábiai Mína-völgyben. Az áldozatok pakisztáni, egyiptomi és indiai zarándokok voltak.

"Lökdösődés alakult ki, amikor a zarándoklatot, a háddzsot már befejező és táborhelyükre visszatérő zarándokok útját keresztezték az ellenkező irányba tartő hívők. A sűrű tömegben néhány zarándok a földre esett, az emberáradat közülük tizennégyet agyontaposott" - közölte Abdel-Azíz Mohamed ben Szaíd tábornok, a mekkai biztonsági erők parancsnoka
A biztonsági erők, amelyek több ezer rendfenntartóval, valamint járművekkel, helikopterekkel biztosították a zarándokutat, igyekeztek elejét venni a katasztrófának, amelyhez hasonlók az elmúlt években jelentős számú emberéletet követeltek. Szaúd-arábiai hivatalos adatok szerint 1 924 000 muzulmán zarándok vonult kedden Mekka közelében a Sátánt jelképező kőoszlopokhoz, hogy hét kaviccsal jelképesen megkövezze a Gonoszt. Mekkától néhány kilométerre, a Mína-völgyben három 18 méter magas kőoszlop áll annak emlékére, hogy a hagyomány szerint e helyen jelent meg három alkalommal a kísértő Sátán Ábrahám pátriárka és családja előtt, akik mindhárom alkalommal elűzték: hét követ dobtak felé.
   
A zarándokok hétfőn felmentek az Arafát hegyére, ahol a hagyomány szerint Mohamed próféta utolsó szentbeszédét tartotta csaknem 14 évszázaddal ezelőtt. A 70 méter magas Arafát megmászása a zarándoklat, a háddzs csúcspontja; az iszlám szerint az Istenhez fohászkodó hívő ott megszabadul bűneitől, és kegyelmet nyer.
A tavalyi mekkai zarándoklat súlyosabb incidensek nélkül múlt el, a 2001. évi háddzson azonban 35 hívő lelte halálát - megfulladt vagy eltaposták - a Mína-völgyi tolongásban. 1998-ban legkevesebb 118 zarándok vesztette életét és több mint 180-an sebesültek meg a szertartás harmadik napján a Mína-völgyben. A legtöbb halálos áldozatot követelő zarándoklat 1990 júliusában volt, amikor 1426 ember fulladt meg egy mínai alagútban az irdatlan tolongásban. (MTI)

A Színművészeti új kancellárja azzal fenyegetett, hogy ha nem engedik be, nem ad fizetést

A Színművészeti új kancellárja azzal fenyegetett, hogy ha nem engedik be, nem ad fizetést

Holnaptól sztrájkba lépnek az SZFE dolgozói

Holnaptól sztrájkba lépnek az SZFE dolgozói

SZFE-s hallgatók: Nem fogjuk beengedni az új vezetést

SZFE-s hallgatók: Nem fogjuk beengedni az új vezetést