szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem az adófizetők pénzére, hanem banki hitelekre épül a mintegy 150 milliárdos forrást igénylő  Európa-terv - jelentette ki Medgyessy Péter miniszterelnök. A parlamentben kedden ismertetett terv egyes részleteiről beszélt Medgyessy a Magyar Televízióban, valamint sajtótájékoztatón Csillag István gazdasági és Németh Imre földművelésügyi miniszter. 

Medgyessy hangsúlyozta: a kormány megőrzi a Széchenyi-terv néhány elemét, ám azokat a részeket nem, amelyek vissza nem térítendő támogatásokkal jártak, mivel az osztogatásnak nincs tárgyilagos mércéje. Hozzátette: a Fidesz-kormány "pofapénzként" osztotta ki ezeket, amit nagyon sok vállalkozó kifogásolt.

Éves szinten 3-4 százalékos beruházásnövekedést jelenthet és mintegy 300 miliárd forintot mozgathat meg az Európa-terv keretében meghirdetett kétéves technológiai felzárkóztatási hitelprogram a kereskedelmi bankok társfinanszírozásával, a saját erővel és a rövid lejáratú hitelekkel együtt  - mondta Csillag István gazdasági miniszter. Hozzátette: a program mintegy 20 ezer új munkahelyet teremthet. A 4-15 éves futamidejű hitelkeret forrásának gazdája a Magyar Fejlesztési Bank Rt. (MFB), amely a keretből 40 milliárd forintot különít el a kis- és középvállalkozásoknak. A március elején induló konstrukció a technológiai felzárkózásra szoruló magyarországi szempontból nagyobb méretű vállalatok felé, valamint a kis- és középvállalatok felé kínál pénzfelvételi lehetőséget.
   
Mosnier Zsuzsa, az MFB ügyvezető igazgatója elmondta: a program keretében azok a cégek juthatnak hitelhez, amelyek piacképes termékeket gyártanak, vagy erre irányuló beruházást valósítanak meg. A tájékoztatás szerint a finanszírozás aránya a nettó beruházás értékének maximum 75 százaléka. A támogatott hitel nagysága legalább tízmillió, maximum 150 millió forint, a támogatás mértéke pedig a jegybanki alapkamat húsz százaléka.
Az Európa-terv részeként az agrárvállalkozók adósságkonszolidációjának folytatását jelentette be Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter. Az adósságkonszolidáció harmadik ütemére márciusban lehet majd pályázni. Ez 25 milliárd forintnyi adósságot érint és a kedvezőtlen adottságú térségekben gazdálkodókat kívánják általa segíteni.  Beruházási és forgóeszköz-hitelek részbeni állami átvállalására lesz lehetőség, a háromévesre tervezett program keretében a pályázatokon nyertes gazdálkodók hiteleinek felét fizeti majd vissza az állam. (MTI)

Egy nőt gyanúsítanak azzal, hogy mérget küldött Donald Trumpnak

Egy nőt gyanúsítanak azzal, hogy mérget küldött Donald Trumpnak

Foglalkoznunk kell a betonnal – rosszabb, mint a műanyag vagy az autók

Foglalkoznunk kell a betonnal – rosszabb, mint a műanyag vagy az autók

A buszsofőrök tehetetlenek a maszkot nem viselőkkel szemben, a boltosok megkönnyebbültek

A buszsofőrök tehetetlenek a maszkot nem viselőkkel szemben, a boltosok megkönnyebbültek