szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A török elnök kijelentette, csak akkor járul hozzá amerikai katonák Törökörszágba telepítéséhez, ha az ENSZ BT újabb határozatot fogad el, amely jóváhagyja a katonai erő alkalmazását Irakkal szemben - írja a BBC. Az elnöknek hatalmában áll a kérdésben döntésre jogosult török parlament határozatának megvétózása, Washingtonban ugyanakkor már dolgoznak az ENSZ BT-nek benyújtandó újabb határozat-tervezeten.

A NATO-tag Törökország határos Irakkal s kulcsszerepbe kerülhet a Szaddám Huszein lefegyverzésére irányuló esetleges amerikai támadás esetén. A török kormány kedden elhalasztotta az amerikai csapatok beengedéséről szóló szavazást, s noha a parlament ENSZ-határozat nélkül is megadhatja a felhatalmazást a csapatok állomásoztatására, Ahmet Necdet Sezer elnök megvétózhatja a döntést.
Az amerikai kormány közben már dolgozik az ENSZ-nek benyújtandó határozat-tervezeten, amely a Biztonsági Tanács tagjait arra kérné, hagyják jóvá a katonai erő alkalmazását Szaddám Huszein rezsimjének lefegyverzésére - írja a BBC. A tervezetet már a hét vége előtt nyilvánosságra hozzák - jelenetette be Ari Fleischer fehér házi szóvivő.
Recep Tayyip Erdogan, a kormányzó török Igazság és Fejlődés Pártjának vezetője kedden felszólította az Egyesült Államokat: kedvezőbben álljon hozzá Ankara háború esetén való gazdasági megsegítésének kérdéséhez, s figyelmeztetett: Törökország elkötelezettsége Washington mellett nem "visszafordíthatatlan", még azzal együtt sem, hogy hozzájárult katonai bázisainak modernizálásához. Kijelentette, Törökország "nem maradhat közömbös a határain zajló fejlemények iránt". "Akkor el kell oltanunk a kapuinknál kitört tüzet, hogy ne terjedjen tovább nálunk" - mondta Erdogan, célozva arra, hogy a bagdadi rendszer bukása után egy önálló iraki kurd állam alakulhat meg, és ez ösztönözné a törökországi kurd kisebbség szakadár törekvéseit.
A harcoló amerikai egységek törökországi állomásoztatásáról való, eredetileg keddre tervezett szavazást azért halasztotta el a kormány, mert nem született megállapodás Ankara és Washington között arról, hogy az Egyesült Államok milyen pénzügyi támogatással kompenzálja Törökországot a háború káros gazdasági hatásaiért. A török sajtó szerint Washington 6 millió dolláros segélyt ajánlott fel, továbbá 20 milliárd dolláros hitelgaranciát, Ankara viszont 50 milliárdos támogatást követel. Bush amerikai elnök keddi sajtónyilatkozatában  kifejezte bizalmát, hogy az amerikai és az ankarai kormány hamarosan egyetértésre jut a Törökország számára elfogadható segélycsomagról. "Törökországnak nincs jobb barátja az Egyesült Államoknál" - hangsúlyozta Bush. (MTI)

Vége a hibátlan napos időnek, viharok miatt adtak ki figyelmeztetést

Vége a hibátlan napos időnek, viharok miatt adtak ki figyelmeztetést

Száraz Dénes: Arrogancia, kivagyiság, hatalom és erőfitogtatás van

Száraz Dénes: Arrogancia, kivagyiság, hatalom és erőfitogtatás van

Állami segítséggel lehet elektromos kerékpárt vásárolni októbertől

Állami segítséggel lehet elektromos kerékpárt vásárolni októbertől