szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A műszaki tesztüzem után csütörtökön hivatalosan is elindult a Magyarország.hu nevet viselő közösségi szolgáltató portál.

Baja Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára a csütörtöki sajtóbemutatón elmondta: a portál - amelynek építéséhez alapként az ekormányzat.hu működési tapasztalatait is felhasználták - mind műszakilag, mind tartalmilag készen áll a hivatalos elindulásra. Az államtitkár elmondta: szándékaik szerint a Magyarország.hu egy "tartalomcentrum" alapja, amely a jövőben a hír- és tartalomszolgáltatás mellett virtuális ügyfélszolgálatot is működtet majd. Baja Ferenc kiemelte, olyan típusú tartalom és szolgáltatás biztosítása a céljuk, amely legalább 100 ezer felhasználót vonz.
A szájton jelenleg az ekormányzat.hu szolgáltatásai használhatók, de Baja szerint legkésőbb az év végére elérhető lesz a lakcímnyilvántartási és az anyakönyvi szolgáltató rendszer, valamint elindul az egyéni vállalkozói igazolvánnyal, a gépjárművezetői engedéllyel és a nemzetközi jogosítvánnyal kapcsolatos online ügyintézés. Az állampolgárok így az okmányirodával való szerződéskötés után az összes szükséges nyomtatványt az internetről tölthetik le, s kitöltve elektronikus úton küldhetik azokat vissza.
A Magyarország.hu-n belül mindemellett számos más portál létrehozását tervezik. Ezek közül már működik az európai uniós csatlakozásra felkészítő, információs EU-portál, s a tervek között szerepel egy civil, egy önkormányzati, egy fogyatékosügyi és egy oktatási portál létrehozása is. Az államtitkár a portál fontos részeként beszélt a "párbeszéd fórumról", ahol az állampolgároknak lehetőségük lesz megvitatni az őket érintő problémákat. A portált egy Magyarországon egyedülálló, postai visszaigazolást is magában foglaló regisztrációs folyamat után valódi nevükkel használhatják az érdeklődők. Emellett tervezik az elektronikus adóbevallás bevezetését is.
Az államtitkár elmondta: Magyarország.hu a MeH tulajdona, s azt a lényegében 100 százalékos állami tulajdonban lévő Kopint-Datorg Rt. Kormányzati Portál Divíziója fejleszti és működteti. Baja Ferenc hangsúlyozta, a portált nyílt forráskóddal, platform- és szállítófüggetlenül hozták létre. A Magyarország.hu az első államigazgatási portál, amely szabad szoftverekkel dolgozik. Az MTI kérdésére Szakmáry Ákos államtitkári megbízott elmondta: az alkalmazásfejlesztés 50 millió forintba került, a gépparkra néhány 10 millió forintot költöttek. A portál fenntartása évi 600 millió forintba kerül. (MTI)
400 kórházat ért kibertámadás az Egyesült Államokban

400 kórházat ért kibertámadás az Egyesült Államokban

Újabb tízmilliók állása került veszélybe a koronavírus miatt

Újabb tízmilliók állása került veszélybe a koronavírus miatt

Holnaptól sztrájkba lépnek az SZFE dolgozói

Holnaptól sztrájkba lépnek az SZFE dolgozói