szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az amerikai külügyminiszter hétfőn Pekingben egységes fellépésre szólította fel a Biztonsági Tanács tagjait Irakkal szemben. Közben a londoni üzleti lap, a Financial Times (FT) hétfői száma szerint megkezdődött az iraki háború előtti visszaszámlálás.

A kínai vezetőkkel folytatott megbeszélései után Colin Powell kijelentette: ha Irak nem tesz eleget leszerelési kötelezettségeinek, s az ENSZ ennek dacára nem hajlandó cselekedni, akkor az "fekete nap lesz" a világszervezet számára. A kínai politikai elittel találkozva Powell szorgalmazta új BT-határozat megfogalmazását, amely lehetővé tenné katonai erő alkalmazását Irakkal szemben. Mint közölte, az Egyesült Államok - meglátása szerint - már most is kellő felhatalmazással bír egy katonai csapás végrehajtására.
Peking ellenvéleményét megfogalmazva Hu Csin-tao, a kommunista párt főtitkára közölte vendégével: az iraki válságot politikai úton kell megoldani, mégpedig az ENSZ keretein belül. Ennek feltétele, hogy Bagdad átfogóan, következetesen és őszintén hajtsa végre a Biztonsági Tanács határozatait.
Közben a londoni üzleti lap, a Financial Times (FT) hétfői száma szerint megkezdődött az iraki háború előtti visszaszámlálás. Bagdadnak három hete maradt, hogy teljesítse az ENSZ leszerelési követeléseit - írta hétfőn a lap, mely az amerikai elnök és a brit kormányfő hét végi kijelentéseiből vonta le ezeket a következtetéseket. Az FT kontinentális kiadásának szerkesztőségi cikke szerint mostanra két dolog világossá vált: egyrészt Szaddám Huszein iraki elnök magatartásában az utóbbi négy hónapban nyoma sem volt annak a változásnak, másrészt a konfliktus diplomáciai síkon is az utolsó szakaszába érkezett. A hét végén George W. Bush és Tony Blair is értésre adta, hogy Bagdadnak gyakorlatilag három hete maradt a fegyverzetével való elszámolásra.
A február 14-én tartott, legutóbbi BT-ülésen az egyik oldalon az Egyesült Államok és Nagy-Britannia, a másikon a Franciaország vezette csoport között abban volt a fő nézetkülönbség, mikor hozzanak döntést arról, hogy a fegyverzetellenőrök elvégezték feladatukat. Azóta az EU-tagállamok is egyhangúlag úgy foglaltak állást, hogy - noha a háború csak a legvégső eshetőség lehet - Szaddám Huszeinre hárul a kötelesség, hogy eleget tegyen a BT követeléseinek - emlékeztet a lap. Úgy véli mindamellett, hogy bármilyen világos is ez a nyilatkozat és a BT vonatkozó 1441. számú határozata, még mindig sok függ attól, mit mond Hans Blix, a fegyverzetellenőrök vezetője március 7-én esedékes következő jelentésében. Akkorra viszont már az asztalon lesz az az amerikai-brit határozattervezet is, amely kinyilvánítja, hogy Irak súlyosan megsérti leszerelési kötelezettségeit. (MTI)
Tényleg minden biopamut, amit ezen a néven adnak el?

Tényleg minden biopamut, amit ezen a néven adnak el?

Győrfi Pál visszatér a képernyőkre a második hullám miatt

Győrfi Pál visszatér a képernyőkre a második hullám miatt

Koronavírusos lett egy óbudai óvodás

Koronavírusos lett egy óbudai óvodás