szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Európa-terv legnagyobb vidékfejlesztési programjaként az idén elindul a Vásárhelyi-terv - közölte Kóródi Mária környezetvédelmi és vízügyi miniszter szerdán Szolnokon, a kormány kihelyezett ülését követő sajtótájékoztatón.

A Tisza völgyét érintő vidékfejlesztési, árvízvédelmi és környezetvédelmi komplex program folyó áron 170 milliárd forint értékű fejlesztést tartalmaz. Kóródi Mária szerint ilyen nagyságú infrastrukturális beruházás az elmúlt 150 évben nem volt. A miniszter szerint az állam az elmúlt négy évben árvízi kármentesítésre, helyreállításra, kártalanításra 120 milliárd forintot költött, így ebből a szempontból a Vásárhelyi-terv akár éveken belül meg is térülhet. A kormány döntött arról is, hogy az idén 2,5 milliárd forinttal 5,5 milliárd forintra egészíti ki azt a keretet, amelyet a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium a tiszai védművek fejlesztésére fordíthat.

A tárca azt terjesztette a kormány elé, hogy az első ütemnek számító 2004-2006-os időszakban 50 milliárd forint jusson beruházásokra. A terv szerint a Tisza árterén 2006-ig öt helyen építenének ki tározókat, amelyek az árhullámok apasztását szolgálnák. A szerdai kormánydöntés értelmében a jövő évben 8 milliárd forint, 2005-ben 15 milliárd, 2006-ban pedig 16 milliárd forint jut fejlesztésekre a Vásárhelyi-terv keretében. Az idén a komplex programmal kapcsolatos tervezésre egymilliárd forintot fordít a kormány. A tervezési munkába az illetékes minisztériumokat és civil szervezeteket is be kívánják vonni. A terv keretében rövidtávon a védművek erősítése valósul meg, középtávon tározók létesülnek, hosszú távon pedig új szemléletű agrártermelésre állhatnak át a térség gazdálkodói.

A Fidesz örömmel veszi, hogy a kormány meg kívánja valósítani a polgári kabinet által kidolgozott Vásárhelyi-tervet - fogalmazott Fónagy János fideszes képviselő, volt közlekedési miniszter. A Vásárhelyi-terv részleteiről szólva elmondta, hogy az előző kabinet számításai szerint a terv megvalósítása, három évre ütemezve 100 milliárd forintba kerülne. Fónagy szerint ha erre a célra évente csak 2-2,5 milliárd forintot kíván a kormány elkülöníteni, akkor a terv körülbelül 40 év alatt valósítható meg. (MTI)

A Google előtt is volt ám élet: 30 éves minden internetes kereső őse, az Archie

A Google előtt is volt ám élet: 30 éves minden internetes kereső őse, az Archie

Ez történt: magyar tudósok rájöttek, miért fertőz annyira a koronavírus

Ez történt: magyar tudósok rájöttek, miért fertőz annyira a koronavírus

Egyre gyanúsabbá válik az orosz „sztárnáci” öngyilkossága

Egyre gyanúsabbá válik az orosz „sztárnáci” öngyilkossága