szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter a hét végén újabb 34 500 katona Perzsa-öbölbe telepítéséről döntött. Velük együtt az amerikai hadsereg létszáma a térségben közel 260 ezerre nő. Közben San Diegóból elindult a Nimitz repülőgép-hordozó, a hatodik anyahajó, amelyet a Perzsa-öböl térségébe vezényeltek.

A minap B-2-es bombázókat vezényeltek az indiai-óceáni Diego García szigetére, és hétfőn San Diegóból elindult a Nimitz repülőgép-hordozó, a hatodik anyahajó, amelyet a Perzsa-öböl térségébe vezényeltek. Ez az első eset legalább egy évtizede, hogy egyszerre hét repülőgép-hordozó is úton van: a térségben van már a Kitty Hawk, az Abraham Lincoln és a Constellation, a Theodore Roosevelt. A Harry Truman a Földközi-tenger keleti medencéjében tartózkodik, de Irakhoz csapásmérő közelségben, a hetedik repülőgép-hordozó, a Carl Vinson pedig Japán partjainál cirkál. A Nimitz mintegy 70 repülőgép befogadására képes, fedélzetén és a kísérő hajókon - két cirkálón, egy rombolón, egy fregatton és egy utánpótlás-szállító hajón - összesen 8500 tengerész szolgál.
A Pentagon illetékese nem tudta pontosan megmondani, hogy a két újabb hadosztály katonái mikor érkeznek a helyszínre. Az egységek egy része eredetileg Törökországba ment volna, az ankarai parlament azonban szombaton minősített többség híján nem hagyta jóvá az amerikai katonák felvonulását az ország területén. Az 1. páncélos hadosztály, amelynek főhadiszállása a németországi Wiesbadenben van, 17 500 katonát számlál. Az egység részt vett az 1991-es öbölháborúban. Az 1. lovashadosztály - amely hagyományőrző neve ellenére páncélozott járműveket használ - 17 ezer katonából áll, főhadiszállása a texasi Fort Hood.
ENSZ-források szerint az Egyesült Államok és Nagy-Britannia talán már a jövő héten szavazásra bocsátja új határozattervezetüket, amely közvetve jóváhagyná az erő alkalmazását Irak ellen. (MTI)
Dárdai a következő szezonra is marad a Herthánál

Dárdai a következő szezonra is marad a Herthánál

Százak haltak meg a túlzsúfolt brazil börtönökben a járvány miatt

Százak haltak meg a túlzsúfolt brazil börtönökben a járvány miatt

Meghalt Szeremley Huba egykori borász

Meghalt Szeremley Huba egykori borász