szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Burány Sándor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter felkérte Gur Nándor borsodi parlamenti képviselőt, hogy miniszteri biztosként foglalkozzon a nehéz helyzetbe került DAM Steel acélipari vállalat problémáinak megoldásával, ahol 1500 alkalmazott munkahelye vált kérdésessé.

A munkaügyi tárca vezetője szombathelyi sajtótájékoztatóján Gur Nándort olyan szakembernek nevezte, aki a térség és a probléma jó ismerője. A miniszter reményét fejezte ki, hogy Gur eleget tesz a kérésnek.
Tegnap azonnali felszámolási eljárást jelentett be a diósgyőri kohászatot megtestesítő DAM Steel Rt. ellen a cég tulajdonosa. A csütörtökön kiadott közlemény szerint a cég tulajdonosainak nem sikerült olyan megállapodást létrehozniuk, amely lehetővé tette volna a szükséges alaptőke-emelést, ezért a rendkívüli közgyűlés a felszámolási eljárás azonnali megindítását határozta el.
Az olasz Cogne-csoport 2001 áprilisában vásárolta meg az akkor felszámolás alatt lévő diósgyőri kohászat működő vagyontárgyait, és 20 millió forintos alaptőkével megalapította a DAM Steel Speciális Acélgyártó Rt-t. Az olasz tulajdonos csaknem két éves regnálása alatt a cég alaptőkéjét kétszer emelték, legutóbb tavaly 7 milliárd forintra, ám ez is kevésnek bizonyult a biztonságos, hosszú távú működtetéshez. A kohászati társaság 2001-ben 2,6, tavaly 3,5 milliárd forint veszteséget könyvelt el, az elmúlt évben mintegy 16 milliárd forint árbevételt ért el.
A DAM Steel Rt. az idén egyetlen napig sem üzemelt. A tulajdonos január elején ezt azzal indokolta, hogy nem sikerült megállapodni az energiaszolgáltatókkal, elsősorban az Észak-magyarországi Áramszolgáltató Rt.-vel az elektroacél gyártásához nélkülözhetetlen villamos áram tarifájáról. Nehezményezték az olaszok a magyarországi hulladékvas-piac nyitottságát is, valamint a forint erősödése által elszenvedett veszteségeket. (MTI)
Biden: Izraelnek joga van megvédeni magát, de a tűzszünet a cél

Biden: Izraelnek joga van megvédeni magát, de a tűzszünet a cél

Komoly veszteséggel zárta az évet a Ryanair

Komoly veszteséggel zárta az évet a Ryanair

Hamarosan útnak indítják az önvezető hajót, amely több mint 5000 kilométert tesz meg teljesen egyedül

Hamarosan útnak indítják az önvezető hajót, amely több mint 5000 kilométert tesz meg teljesen egyedül