szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Konkrét személy neve merült fel az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) szakértőinek megfigyelésével kapcsolatban. Bánki M. Csaba professzort sajtóértesülések szerint egy üzleti hírszerző társaság figyelte meg, az állami támogatások elnyerése céljából.

Egy üzleti hírszerző társaság figyelte az OEP Gyógyszer Alkalmazási Bizottságának (GYAB) egyik nagy tekintélyű professzorát - állítja a Magyar Hírlap keddi száma. Az új kormány által megszüntetett bizottság adott szakmai véleményt az Egészségügyi Tudományos Tanácsnak (ETT) arról, hogy a különböző gyógyszerek árát milyen mértékben fizesse a betegek helyett az állam. A megfigyelt Bánki M. Csaba professzor a pszichiátria területén alkalmazandó gyógyszereket véleményezte az állami ártámogatás szempontjából, a megfigyelő üzleti hírszerző társaság pedig olyan gyógyszerpiaci szereplővel van megbízásos jogviszonyban, amely a pszichiátria által használt egyik gyógyszer támogatásában érdekelt.
A Magyar Hírlap múlt hét csütörtökön arról adott hírt, hogy az OEP-nél titkos adatgyűjtés és megfigyelés gyanúja merült fel, amelyben állami alkalmazottakat is megfigyeltek kívülről a sokmilliárdos gyógyszerár-támogatások megszerzése és megtartása érdekében. Ezért - a lap információi szerint - a Nemzetbiztonsági Hivatal az OEP fokozott nemzetbiztonsági ellenőrzését rendelte el.
Matejka Zsuzsanna, az OEP főigazgatója a cikk megjelenésének napján nyilatkozott a napilapnak, s elmondta: megtette a szükséges bejelentéseket, és megtörtént az intézkedés a szükséges megelőző lépések végrehajtására. Tóth András, a Miniszterelnöki Hivatal polgári titkosszolgálatokat felügyelő politikai államtitkára még ugyanaznap bejelentette: ez nem azt jelenti, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal fokozott nemzetbiztonsági ellenőrzést rendelt volna el az OEP-nél, mivel a hivatalnak joga sincs ilyet végezni.
Matejka a gyógyszerár-támogatási rendszer részleteiről kifejtette: az OEP 209 milliárd forintot fizetett ki ezen a címen, amelyen 160 gyártó osztozott. Az eredeti előirányzat 153 milliárd forint volt, amelyet a parlament kétszer emelt meg. A főigazgató elismerte, hogy a gyártók közismert módon eddig is alkalmaztak bizonyos technikákat a számukra kedvezőbb támogatási döntések érdekében. Ezeknek elsődleges célpontját a szakmai kollégiumok jelentik, amelyeket kongresszusok szervezésével, utaztatásokkal, gyógyszerkutatási kedvezményekkel igyekeznek befolyásolni. A jelenség régóta létezik és problémát okoz a biztosítónak.
Megállapították a szabotázst, a pozitív doppingteszt ellenére mehet az Eb-re Péni

Megállapították a szabotázst, a pozitív doppingteszt ellenére mehet az Eb-re Péni

Cara Delevingne a vaginájáról készített különleges videót

Cara Delevingne a vaginájáról készített különleges videót

Részeg illegális taxis törhetett össze három autót a Lánchídon

Részeg illegális taxis törhetett össze három autót a Lánchídon