szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Microsoft eleget tesz az Egyesült Államokkal tavaly kötött trösztellenes megállapodásnak: olcsóbbá és könnyebbé teszi a hozzáférést a Windows forráskódjának olyan részeihez, amelyek ismeretében más szoftvergyártók a saját terméküket össze tudják hangolni az operációs rendszerrel.

Az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma szerint a tavaly novemberi trösztellenes megállapodás részeként megtett lépés alapvetően átírja a Microsoft szoftverének licenszelési módját. A megállapodás többek között azt mondta ki, hogy a Microsoftnak "ésszerű feltételekkel" kell hozzáférhetővé tennie az operációs rendszer főbb paramétereit. A versenytársak a Cnet híradása szerint eddig arra panaszkodtak, hogy a szoftveróriás által kínált feltételek "mindennek nevezhetők, csak éppen ésszerűnek nem": szerintük a cég drágán kínálta a forráskódokba való betekintést, ráadásul titoktartási kötelezettség is terhelte a betekintést kérőket.
A Microsoft elleni antitröszt-per 1998-ban kezdődött, amikor 18 szövetségi állam azzal vádolta meg a vállalatot, hogy a Windows révén monopóliummal bír az operációs rendszerek piacán, és e fölényét kihasználva monopóliumát más területekre is kiterjeszti. A bíróság 2001-ben elrendelte a szoftveróriás kettéválasztását, a fellebbviteli eljárás során azonban az ítéletet megsemmisítették. A Microsoft ezután állapodott meg az Igazságügyi Minisztériummal néhány korlátozásról. Ezek értelmében háromszoros ellenőrzési rendszert építenek a Microsoft gyártási-fejlesztési folyamatába, s a cégnek meg kell osztania versenytársaival azokat az információkat, amelyek megkönnyítik a Windows-zal együttműködő alkalmazások fejlesztését. A megszorítások öt évre szólnak.
Stream360: Miért nem vicces az Űrhadosztály?

Stream360: Miért nem vicces az Űrhadosztály?

Így áll meg Budapest tömegközlekedése Trianon évfordulóján

Így áll meg Budapest tömegközlekedése Trianon évfordulóján

Kásler tételesen felsorolta, kik kapják a bruttó 500 ezret

Kásler tételesen felsorolta, kik kapják a bruttó 500 ezret