szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kanadai kormány elfogadta az Ontario tartományi bíróság döntését, amely a férfi és nő közötti kapcsolattal egyenrangúvá nyilvánította az egynemű párok házasságát. Ezzel Kanada Belgium és Hollandia után a világ harmadik olyan országa lehet, ahol homoszexuális párok törvényesen köthetnek házasságot.

A vallásszabadság védelmében a kabinet ugyanakkor úgy határozott, hogy a felekezeteknek jogukban áll majd megtagadni homoszexuális párok házasságkötését. Ontario, az ország legnépesebb tartományának legfelsőbb bírósága a múlt héten döntott úgy, hogy a meglévő házassági törvények diszkriminatívak, tehát törvénytelenek.
A kanadai kormány döntése még nem jelenti azt, hogy az egész országban törvényes az azonos neműek házassága: jövőre British Columbiában lép majd életbe hasonló házassági törvénymódosítás, de a többi nyolc tartományban továbbra is csak az ellenkező neműek házassága lesz engedélyezett. Az egész országra kiterjedő új házassági törvényjavaslat csak azután kerülhet majd a parlament elé, ha a legfelsőbb bíróság megvizsgálta az alkotmánnyal való összeegyeztethetőségét. "A bíróságok értelmezése alapján ezek a kapcsolatok törvényesek. Biztosítani fogjuk, hogy az azonos neműek házasságát törvényesen is elismerjük" - mondta Jean Chrétien miniszterelnök, aki szabad kezet ad majd liberális képviselőinek, de a szavazás kimenetele, ha erre sor kerül, aligha kétséges.
A döntést a szomszédos Egyesült Államokban is üdvözölték, mivel ott a homoszexuális házasságokat még nem engedélyezik, elsősorban a társadalom vallásossága miatt - írja a New York Times. Mivel Belgiumban és Hollandiában, ahol már legálisak e házasságok, igen nehéz állampolgárságot szerezni, Kanada kiváló lehetőséget biztosít majd az Egyesült Államokban élő, azonos nemű pároknak a házasságkötésre, s segíthet a szemléletváltásban is.
Szabadlábra helyezték a Barcelona volt elnökét

Szabadlábra helyezték a Barcelona volt elnökét

136 újabb áldozata van a koronavírusnak

136 újabb áldozata van a koronavírusnak

Közös vakcina-gyárat nyithat Ausztria és Dánia Izraelben

Közös vakcina-gyárat nyithat Ausztria és Dánia Izraelben