szerző:
hvg.hu

Úgy látszik, nincs védelem a kéretlen internetes küldemények ellen: az ismeretlen feladókon kívül már saját magunktól is kaphatunk "kakukkpostát", olyan emailt, amelyet mi magunk soha nem adtunk föl. A spamek erőszakos terjedése kikezdte az internetbe vetett bizalmat.

"Spam a köbön": először ezt akartam a címbe írni, megelégelve az elhalt nigériai, kongói vagy zimbabwei diktátorok özvegyeinek és árváinak tuti üzleti ajánlatait, s besokallva a jancsikám ("my little johnson") meghosszabbítását ígérő pirulákat, otthonról végezhető, biztos meggazdagodást ígérő játékokat népszerűsítő levelektől. A legfőképpen azonban azokból a bármit is reklámozó kéretlen emailekből, spamekből lett elegem, amelyeket ilyesféle címekről adnak fel: [email protected], [email protected], [email protected], [email protected], vagy éppen [email protected] Az ilyen, komputerek által generált emaileket látszólag emberek adják föl, ami megtévesztő lehet: a megjelenített név olyasmi szokott lenni, mint Clara Delgado, Gary Patrick vagy Marisa Trent, de kaptam már – nem emlékszem, hogy női viagrát vagy könnyű és finom fogyókúra-módszert hirdető – leveleket Michel Salgadótól, sőt magától Harry Pottertől is. A dolog bökkenője, hogy Harry minden alkalommal más és más email-címről ír, s ha bármelyikre netán válaszolok, csak annál biztosabb, hogy örökké írni fog nekem.
Betelt a pohár. Nemcsak nálam, hanem mindenkinél, aki sokat emailezik. A világlapok a spanyol El Paistól a brit The Independenten át a The New York Times-ig és a Népszabadságig már hónapok óta vezércikkeznek a spammelés problémájáról. Azt írják, a hotmailes postafiókokra érkező levelek 80 százaléka spam, míg a világátlag 50 százalék körül mozog. Ki tudja, hány óvatlan ember akad, aki nemcsak sokat emailezik, de több email-címet is használ, s esetleg úgy érzi, jóval 90 százalék fölötti a kéretlen leveleinek aránya. Nekik nem árt előbb tisztázniuk, mit is tekintenek kéretlen levélnek. Mert ha olykor regisztráltatja magát az ember egy-egy website-on valamely konkrét célból, s azóta onnan rendszeresen és megállíthatatlanul bombázzák a hírleveleikkel, még csak nem is mondhatja azt, hogy kéretlenül teszik, hiszen ő maga felejtette el elővigyázatlanul kiixelni annak idején azt a kis négyzetet. Persze komoly kérdés, el lehet-e, el szabad-e várni a felhasználóktól, az email-postafiókok tulajdonosaitól, vagyis tőlünk bármiféle éberséget a spammelőkkel szemben, azaz muszáj-e nekünk magunknak kitanulnunk, egyenként, a spammek elleni védekezés különféle fortélyait, avagy ez az internetszolgáltatók felelőssége lenne inkább.
Tény, hogy a szolgáltatók nem állnak a helyzet magaslatán. Az egyik például bizonyos leveleim "Tárgy" sorába előzékenyen beírja, hogy "SPAM", ám ezt sajnos olyan hírleveleimmel is megteszi, amelyeket szándékosan járatok. Szóval teljes a káosz. A szakértők attól tartanak, hogy ha a jelenlegi helyzet sürgősen nem változik, az emailezésbe, közvetve pedig az internetbe vetett bizalom súlyosan meginoghat. Több százmillió emailezőt nem lehet arra kényszeríteni, hogy néhány spammelőtől szenvedjen - megoldás azonban egyelőre nincsen.
A címbe végül azt írtam: "Spam a negyediken" – mert "spam a köbön": ennyit mondani ma már nem elég. Néhány nap óta saját magamtól is kapok spammelő leveleket! Olyan levelek ezek, amelyeknek én vagyok a feladója, címzettjük pedig nincsen. Eszembe jut, amit a Budapest Sunban olvastam a minap: Angliában egy olyan vírus bukkant fel, amelyik komputerünkbe fészkelve magát, spammeket küld a világba. Veszélyben az emailezés! El tudunk-e képzelni olyan helyzetet, melyben a tévé műsoridejének nagyobbik része "közvetlen ajánlatokból" áll? Az interneten ilyesféle helyzet kezd kialakulni.
Nagy Blanka nem bánt meg semmit

Nagy Blanka nem bánt meg semmit

Egy 550 lóerős Pobjeda az orosz válasz Ken Blockra - videó

Egy 550 lóerős Pobjeda az orosz válasz Ken Blockra - videó

Megkapta a spanyol behívót Sterbik Árpád, aki már bizonyított bravúros beugróként

Megkapta a spanyol behívót Sterbik Árpád, aki már bizonyított bravúros beugróként

A hazai légi forgalmat is egyre jobban zavarják a drónok

A hazai légi forgalmat is egyre jobban zavarják a drónok

Kézilabda-vb: az olimpiai és az Afrika-bajnok vár a magyarokra

Kézilabda-vb: az olimpiai és az Afrika-bajnok vár a magyarokra

Fejbe rúgták, majd elájult a kispadon a magyar focista

Fejbe rúgták, majd elájult a kispadon a magyar focista