szerző:
hvg.hu

Elfogadta a sporttörvény módosításának koncepcióját a kormány szerdai ülésén, s ezzel megkezdődik az a folyamat, amelynek végén jövő év januárjától új, módosított sporttörvénye lehet az országnak - jelentette be szerdán Gyurcsány Ferenc sportminiszter.

Az új törvény sportolóbarát és szervezetbarát lesz, és megszünteti a jelenlegi törvény meglehetősen túlzó állami kontrollját, helyenként állami beavatkozását - hangsúlyozta a szakminiszter. Hozzátette: a módosítással a jelenlegi törvénnyel kapcsolatos alkotmányossági aggályokra is megpróbálnak "szakmailag és alkotmányosan is helyes választ adni". Konkrét módosításokat idézve példaként említette: a törvény arra kötelezi majd a sportszervezeteket, hogy a jelenlegi megbízási, vállalkozási szerződés helyett munkaviszonyra vonatkozó szerződést kössenek a hivatásos sportolókkal. "Ez okozhat majd pénzügyi nehézségeket, de ebben a kérdésben nincs nagy választási lehetőség, hiszen az európai uniós szabályozás ezt jövő év május 1-jétől amúgy is megkövetelné."
A miniszter tájékoztatása szerint a módosítás megoldja majd az átigazolás körüli problémákat is. Elmondta, hogy jelenleg az átigazolási időszakon kívül lényegében nem lehet átigazolni, még akkor sem, ha a sportszervezet anyagilag ellehetetlenül, s ezzel gátolja a sportolót a versenyzésben. Az új szabályozás szerint ez olyan súlyos szerződésszegésnek minősül majd a sportszervezet részéről, hogy a sportoló szabadon átigazolhat - tette hozzá Gyurcsány. "Csökkentjük a törvényben a sportszervezetek működésére vonatkozó, szerintünk indokolatlan túlszabályozást is" - közölte a miniszter, aki az egyik legizgalmasabb elemnek a sportszervezetek csődképessé tételét nevezte. Megjegyezte: a sportszervezetek csődképességének hiánya teremtette meg a kényszervállalkozássá való átalakulást a magyar sportban.
A sportminiszter a módosítás nagyon fontos elemeként beszélt a Nemzeti Sporttanács létrehozásáról, amelyben a köztestületeken túl szerepet kapnak a sportélet más szereplői, az önkormányzatok, a média, a legfontosabb szponzorok, a sportszergyártók- és értékesítők is. Indoklásként elmondta, hogy ma a sportban több mint 100 milliárd forint fordul meg évente, amelyből a központi költségvetés csupán 13 milliárd forintot biztosít. 27 milliárd forintot az önkormányzatok, 60 milliárd forintot pedig a sportszolgáltatások megvásárlói, a sportolók, a sportszergyártók és -értékesítők adnak. "Ennek a színes világnak nincs leképeződése az intézményi struktúrában" - mutatott rá Gyurcsány Ferenc. A koncepció szerint a Nemzeti Sporttanács elnökét a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök nevezné ki, azt az elvet érvényesítve, hogy "vigyük messzebb a sport intézményi világát a politikától". A szaktárca vezetője fontos elemként beszélt az állami finanszírozás átláthatóvá és kiszámíthatóvá tételéről is, mert, mint mondta, "ma a költségvetésben szereplő 13 milliárd forint szétosztása még a miniszter számára is átláthatatlanul bonyolult".
Gyurcsány Ferenc közölte: a koncepció elfogadásával elkezdődik a "becikkelyezés"; ezt követően a tervezetet augusztusban az érintett sportszakmai szervezetekkel újra megvitatják. A tervezet szeptember végén kerül a kormány elé, s az Országgyűlésnek október elején-közepén nyújtják majd be. A sportminiszter elmondta azt is: a koncepcióval együtt elfogadta a kormány az olimpiai központokról szóló kormányrendelet módosítását. Ennek legfontosabb részeként kiemelte, hogy a Budapesti Olimpiai Központ, azaz a Puskás Ferenc Stadion és Létesítményei, a Tatai Edzőtábor, a Balatonfüredi Edzőtábor, Vitorlástelep és a balatonfűzfői uszoda, a Nemzeti Sportuszoda, a szegedi Nemzeti Kajak-kenu és Evezős Olimpiai Központ, valamint a Dunavarsányi Edzőtábor hivatalosan is nemzeti olimpiai sportközponttá válik. (MTI)
A karácsonyi vásár közepén kiáltotta el magát, hogy nincs is Mikulás

A karácsonyi vásár közepén kiáltotta el magát, hogy nincs is Mikulás

"Fenyegetnek, kivéreztetnek bennünket" - A HVG adventi kalendáriumában ma: Gyenis Ágnes

"Fenyegetnek, kivéreztetnek bennünket" - A HVG adventi kalendáriumában ma: Gyenis Ágnes

38 éve halt meg John Lennon – újra az utolsó kép a zenészről és gyilkosáról

38 éve halt meg John Lennon – újra az utolsó kép a zenészről és gyilkosáról

Adventi beszéd: testvériséget sürgetett Ferenc pápa

Adventi beszéd: testvériséget sürgetett Ferenc pápa

Miért távozott a PDSZ a Ligából?

Miért távozott a PDSZ a Ligából?

Egy alkalmazottja sincs a cégnek, amely 122 millióért szállít érmeket az MLSZ-nek

Egy alkalmazottja sincs a cégnek, amely 122 millióért szállít érmeket az MLSZ-nek