szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az államalapítás ünnepén a pártok prominens személyei is megemlékeztek Szent Istvánról.

FIDESZ

Az államnak a közösség szolgálatában kell állnia – mondta Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője szerdán Balatonfüreden, a Szent István téren rendezett augusztus 20-i ünnepségen. „Amikor Szent István ezer évvel ezelőtt létrehozta a keresztény, magyar államot, akkor nem azért hozta létre, hogy a saját egyszemélyes hatalmát intézményesítse” – mondta Navracsics Tibor. Szerinte Szent István azért szervezte meg „germán minták mentén és a latin kereszténységre támaszkodva” a magyar államot, mert hitt abban, hogy csak az állam jelentheti azt a szervezeti keretet egy közösség számára, amely a továbbélését biztosítja.

Az állam azonban „nem önmagában való”, és fennmaradni is csak akkor tud, ha a közjót szolgálja, s ha azok az emberek, akik a választópolgárok, a politikai közösség és a nemzet bizalmából az államot irányítják, őszinteséggel, igaz politikával szolgálják, s nem pedig hazugsággal szerzik meg az emberek bizalmát – tette hozzá az ellenzéki politikus. Hangsúlyozta: csak az őszinte, egyenes beszéd jelenti a vezetők legitimációjának alapját.

SZDSZ

Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke az ünnep kapcsán emlékeztetett rá, hogy Szent István is erre hívta fel fia, Imre herceg figyelmét neki írt intelmeiben. Fodor Gábor szerint egyszerre két irányban kell szolidárisnak lenni: az országon kívül és az országon belül is. Ezt kifejtve azt mondta, hogy az Európai Unió tagjaként sem szabad megfeledkezni a határon túli magyarokról, különösen a Vajdaságban és a Kárpátalján élőkről, akik a romániai vagy a szlovákiai magyarokkal ellentétben nem tagjai az uniónak, ezért irántuk fokozott figyelemmel kell lenni, mert csak erős ország toleráns és befogadó.

KDNP

Semjén Zsolt, a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke szerdán Kalocsán arról beszélt, hogy Szent István műve egyfajta hármas oltár, a kereszténység, az európaiság és a magyarságnak a hármas oltára, mely együtt biztosítja a nemzet fennmaradását.

„Ez a három nem egymással szemben álló valóság, hanem egymásra mutató valóság” – mondta az augusztus 20-ai ünnep szónoka az érseki székhelyen. Semjén kiemelte: Szent István történelmi művében az a zseniális, és ezért jelenti a magyar megmaradást, mert úgy kapcsolódott a keresztény Európához, hogy közben nem lettünk sem a német-római császárság, sem a bizánci birodalom hűbérese.

Büfékocsikkal lehet tele a rakpart és a Városháza park

Büfékocsikkal lehet tele a rakpart és a Városháza park

Benedek Tibor özvegye megkaphatja férje teljes olimpiai életjáradékát

Benedek Tibor özvegye megkaphatja férje teljes olimpiai életjáradékát

„Fáskerti elvtárs, legyen már olyan szíves” – kiderült, kiről énekelt Cseh Tamás

„Fáskerti elvtárs, legyen már olyan szíves” – kiderült, kiről énekelt Cseh Tamás