szerző:
hvg.hu

Másodszor is megvédte olimpiai bajnoki címét a magyar férfi vízilabda-válogatott, így harmadszor is a dobogó legfelső fokára állhat fel. Kásásék egyre jobban játszva magabiztosan nyerték meg a döntőt 14-10-re, ami egyben azt is jelenti: Magyarország a vízilabda trónján maradt.


SZABÓ GÁBOR OLIMPIAI JEGYZETEI
Mindenekelőtt gratulálok a fiúknak, de ez a legkevesebb, amit ilyenkor mondhat az ember. Azt gondolom, hogy ilyen eredményre csak a magyarok képesek! Ez az amerikai csapat nagyon jó gárda, a gerince Európában játszik, tehát ebben a vízilabda kultúrában edződik nap mint nap. Ez összekovácsolta őket, ráadásul fizikailag nagyon jól fel vannak készítve és nagyon improvizatív a játékuk. A meccsről nekem kicsit a 2000-as olimpiai döntő jutott eszembe, elsősorban a felszabadult, ötletes és kreatív játékunkat látva, ami ilyen sokgólos meccset eredményezett. A Varga testvérek, Kis Gábor, Biros Peti és a többiek mind-mind nagyon kitettek magukért. A kapuscsere most is kellett, Gergelynek nem nagyon ment most, ellenben Szécsi Zoli pillanatok alatt belejött a védésbe. Pár perc után alig lehetett neki gólt lőni. Ez a teherelosztás, hogy ha valakinek nem megy, más át tudja venni és el tudja látni a feladatát, ez a klassziscsapatok ismérve. Mi ebben nagyon erősek vagyunk. Ez a mi csapatunk!


Benedek Tibor így örült harmadik aranyának
© MTI
Szorosan kezdődött a találkozó, az amerikaiak kétszer is megszerezték a vezetést (1-2 és 2-3), de Varga Dániel és Kis Gábor gyorsan válaszolni tudott a jó formában játszó Tony Azevedo góljaira. Ezután már a magyar csapat is elkezdett játszani, és  - a fantasztikusan játszó Kis és Biros Péter vezetésével - 6-4-re hoztuk az első negyedet. A második játékrész rosszabbul kezdődött, Jesse Smith meglepő távoli bombájával és Azevedo újabb találatával két-három perc leforgása alatt kiegyenlítettek az amerikaiak. (6-6)

Ezután megint elhúztunk két góllal, amit az ellenfél újfent egalizált. Kemény Dénes közben behozta Gergely István helyére Szécsi Zoltánt a kapuba, ami nagyszerű húzásnak bizonyult, Benedek gólját lóbálás miatt nem adták meg, ennek ellenére mégis egy gólos magyar vezetéssel ért véget a félidő. A fantasztikusan játszó Kis kipasszolt Birosnak a bal oldalra, aki a kapu torkában ziccerben nem hibázott. (9-8)

Az amerikaiak nem maradtak le, kiegyensúlyozottan játszottak, és bármennyire próbált elaszakadni a magyar válogatott, nem hagyták. Ha sikerült is megszereznünk az előnyt, szinte azonnal kiegyenlítették. Ez percekig így ment, csak Varga Dániel góljával - és Szécsi fantasztikus védéseinek köszönhetően - tudtuk kétgólosra növelni előnyünket. (11-9) Ezt tartani is tudtuk a harmadik negyed végéig, és következhetett a záró periódus.

Kásás Tamást már a meccs elején a víz felett szájon vágta az egyik amerikai, de a bírók úgy gondolták, hogy Kemény Dénesnek jár a sárga lap reklamálásért. Tény, valóban reklamált. Nem állt meg azonban a világ: Varga Dániel bal oldalról lőtt sokadik góljával tovább nőtt az előnyünk, de ezen kívül is gyakorlatilag mindent belőtt, míg Szécsi egyszerűen mindent kivédett.

Az utolsó percekben csak növeltük az előnyünket, az amerikaiaknak pedig semmi sem jött be. Kivédekeztük őket, ha mégsem, akkor ott volt Szécsi, aki leengedte a rolót a magyar kapu előtt. A vége 14-10 lett a felszabadultabban játszó, és az esélyesebb Magyarország javára, azaz magabiztos játékkal Kemény Dénes csapata zsinórban harmadszor is az olimpiai dobogó tetejére állhat!


2008-AS NYÁRI OLIMPIAI JÁTÉKOK, PEKING

VÍZILABDA, FÉRFIAK, DÖNTŐ
MAGYARORSZÁG - EGYESÜLT ÁLLAMOK 14-10
(6-4, 3-4, 2-1, 3-1)
Peking, Olimpiai Sportközpont, 5000 néző, V.: Gaetan Turcotte (kanadai), Mario Brguljan (montenegrói)
Gólszerzők: Biros 3, Varga Dá. 3, Varga Dé. 2, Benedek 2, Kiss G., Kis G., Kásás, Molnár T. ill. Azevedo 4, Beaubien 2, J. Smith 2, Bailey, Varellas
Ötméteresek: 0/0, ill. 1/1
Kiállítások: 10, ill. 10

AZ OLIMPIAI BAJNOK MAGYAR FÉRFI VÍZILABDACSAPAT NÉVSORA:
Benedek Tibor, Biros Péter, Gergely István , Hosnyánszky Norbert, Kásás Tamás, Kis Gábor, Kiss Gergely, Madaras Norbert, Molnár Tamás, Szécsi Zoltán, Varga Dániel, Varga Dénes, Varga Tamás Szövetségi kapitány: Kemény Dénes

A Lexus elképzelte, milyen járművekkel közlekedhetnénk a Holdon, ha már ott élnénk

A Lexus elképzelte, milyen járművekkel közlekedhetnénk a Holdon, ha már ott élnénk

A két felesége között gyilkosságig fajuló vita miatt kell távoznia egy afrikai kormányfőnek

A két felesége között gyilkosságig fajuló vita miatt kell távoznia egy afrikai kormányfőnek

Ha nem alakítjuk át sürgősen a magyar bíróságokat, el fogjuk veszíteni a következő évszázadot

Ha nem alakítjuk át sürgősen a magyar bíróságokat, el fogjuk veszíteni a következő évszázadot

A Netflix nagyon együtt akar működni Harryvel és Meghannal

A Netflix nagyon együtt akar működni Harryvel és Meghannal

Meghan Markle apja a monarchia szétzilálásával vádolja a lányát

Meghan Markle apja a monarchia szétzilálásával vádolja a lányát

Élőben követheti egy magyar ultrafutó rekorddöntését

Élőben követheti egy magyar ultrafutó rekorddöntését