szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO), az Egyesült Államok Egészségvédelmi és Kórmegelőző Központja (US CDCP), valamint a világ több vezető közegészségügyi intézménye és az IBM New York-ban elindította a fertőző betegségek terjedésének megfékezésére irányuló, Global Pandemic Initiative nevű programot.

A kezdeményezés alappillére a fejlett szoftvertechnológia segítségével klinikai adatok gyűjtése, feldolgozása, megosztása az egészségügyi intézmények, laboratóriumok, közegészségügyi hivatalok között, ezzel a különböző érintett szervezetek együttműködésének javítása, a kommunikáció hatékonyabbá tétele.

A fertőző betegségek korunk modern szállítási-közlekedési hálózatain keresztül történő gyors elterjedése megköveteli, hogy a lehető leggyorsabban modellezzék egy-egy járvány várható terjedését térben és időben, így az egészségügyi és kormányzati szakemberek hatékonyabb felkészülési terveket dolgozhatnak ki. A megfelelő intézkedésekhez elengedhetetlen a kormányzati és a közegészségügyi szervezetek közötti, azonnali, határokon átívelő, zökkenőmentes adatcsere.

Az IBM a járványok kitörésével kapcsolatos információ elektronikus úton történő átadására, megosztására és e betegségek terjedésének előrejelzésére szolgáló nyílt forráskódú szoftverrendszereket dolgoz ki és ajánl fel a projekt és a nyílt forráskódú fejlesztő közösség részére. Ezen túl IBM szuperszámítógépeket használnak majd fel a kórokozó-mutációk kialakulásának és a gyógyszervegyületek hatásának modellezésére is, amellyel lerövidíthetik a vakcinák előállításához szükséges időt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Monitor

Járványszimuláció

Elméleti fizikusok és tőzsdével foglalkozó közgazdászok is beszálltak a járványok előrejelzésébe. Szokatlan módszerekkel meglepő eredményeket értek el.

Újabb viharos nap következik

Újabb viharos nap következik

Reagált a Szuperliga a kilépésekre: átalakítják a terveket

Reagált a Szuperliga a kilépésekre: átalakítják a terveket

UEFA-elnök: Nem tudtuk, hogy ilyen közel vannak hozzánk a kígyók

UEFA-elnök: Nem tudtuk, hogy ilyen közel vannak hozzánk a kígyók