Tetszett a cikk?

Európában évente mintegy egymillió dolgozó sérül meg használt injekciós tűtől, főként az egészségügyben. Az ilyen balesetek súlyos következményekkel járhatnak, akár HIV-, hepatitis B- vagy C-fertőzéssel is. Az EP szakbizottsága uniós jogalkotással is erősítené a veszélynek kitettek védelmét.

© sxc.hu
Stephen Hughes brit szocialista európai parlamenti képviselő saját kezdeményezésű jelentésében a tűszúrás által okozott, véráram útján terjedő betegségeknek kitett egészségügyi dolgozók jobb védelméről ír. A jelentés szerint „a nagy kockázattal járó eljárások közé tartozik a vérvétel, az intravénás kanül behelyezése és a fecskendők bőr alá helyezése. Már kis mennyiségű vér is potenciálisan életveszélyes fertőzést okozhat. A fertőzési kockázat különböző tényezőktől függ, így például a beteg fertőzési állapotától, a beteg vírusterhelésétől, a munkavállaló immunológiai állapotától, a sérülés mélységétől, az átkerült vér mennyiségétől, a sérülés és a seb fertőtlenítése között eltelt időtől, valamint az expozíciót követő prophylaxis rendelkezésre állásától és alkalmazásától”.

„Tanulmányok bizonyítják, hogy a biztonságos eszközök bevezetése jelentősen csökkentheti a tűszúrás által okozott sérülések számát. Ettől függetlenül azonban a rendszeres továbbképzések és szervezeti intézkedések is lényegesen mérsékelhetik a tűszúrás által okozott sérülések számát. Ezért a biztonsági funkciókkal rendelkező eszközök felhasználása mellett hangsúlyt kell fektetni a szervezeti intézkedésekre is, így például a rögzített munkafolyamatokra, a dolgozók képzésére és oktatására valamint a tevékenységek kockázatos voltának tudatosítására.” - áll a szövegben.

A jelentés ismerteti a védelmet célzó jelenlegi jogi szabályozást. A jelentéstevő úgy véli, „bár a jelenlegi jogszabályok elméletben kitérnek a tűszúrás okozta sérülések kockázatára, a gyakorlatban ez nem játszik szerepet”.

A szöveg ezután részletesen ismerteti a javasolt jogszabály-módosításokat. Így például minimalizálni kellene a kanülhasználatot, „a tű által okozott sérülések kockázatát magukban hordozó munkahelyi gyakorlatokat biztonságosabbá tételük érdekében módosítani kell, és meg kell szüntetni a többször használatos tűk igénybe vételét”.

A jelentés szerint „az összes dolgozót - különösen a kanülök bevezetését végző munkavállalókat - ki kell képezni a tűk és más éles orvosi eszközök biztonságos használatára és ártalmatlanítására, a tárolásukra szolgáló tartályok használatára, valamint a hulladékok e tartályokban való megfelelő lezárására”.

„A tűkkel és más éles orvosi eszközökkel érintkezésbe kerülő munkavállalóknak fel kell kínálni a Hepatitis B elleni védőoltást; a tűk vagy éles orvosi eszközök által okozott sérüléseket külön nyilvántartásban kell dokumentálni” - áll a jelentésben, amely ma kerül az Európai Parlament plenáris ülése elé.

euractiv.hu

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Plázs

Egy hét a férfiak egészségéért

Idén második alkalommal rendezik meg a Férfiak Egészséghete elnevezésű rendezvény-sorozatot, amely a települések egészségmegőrző felvilágosító kampányát segíti, és népszerűsíti az életet veszélyeztető betegségek korai felismerésére irányuló vizsgálatokat.

hvg.hu Plázs

A fél ország elégedett az egészségüggyel

Közép- és Kelet-Európa országainak egészségügyi rendszeréről és az ingyenes egészségügyi ellátás megítéléséről készített vizsgálatot a GfK Csoport, amiből kiderült többek között, hogy hazánkban közel azonos az ellátórendszerrel elégedettek és elégedetlenek aránya.

MTI Karrier

Alkotmánybírósághoz fordultak az egészségügyi dolgozók

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) nem akarja ellehetetleníteni az Egészségügyi és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetét (EDDSZ). Legalábbis a kamara állítása szerint. A szakszervezet viszont Alkotmánybírósághoz fordult jogorvoslatért.