Hátfájást okozhatnak a ferde fogak

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A ferde fogak komoly hát és fejfájást okozhatnak, a kutazók között egyre többen vélik úgy, hogy a fogazat és a gerincoszlop között egyértelmű kölcsönhatás áll fenn, írja a Die Welt című német lap online változata.

Werner Becker professzor, a Németországi Természetgyógyász Fogorvosok Szövetségének elnöke szerint az úgynevezett keresztharapás, amikor az alsó fogak alul a felsők elé harapnak, gyakran jár együtt az úgynevezett skoliózissal, vagyis az oldalirányú gerincferdüléssel. "Itt egyértelműen kölcsönhatás lép fel" - véli a professzor. Éppen ezért a jövőben nem csupán a fogakat és a gerincet kell problematikus esetben vizsgálni, hanem összességében az egész mozgási rendszert.
 
A professzor szerint Németországban jelenleg mintegy 250-300 olyan fogszabályozással is foglalkozó ortopéd szájsebész van, aki teljes munkaidőben dolgozik. Ugyanakkor a páciensek érdeklődése egyre nagyobb, viszont kérdéses, hogy az egészségügyi pénztárak teljes egészében átveszik-e a terápia költségeit.
 
Az orvosok hangsúlyozzák: a testtartás változása megváltoztatja a fogak állását is. Ezért vizsgálják a fogak és az állkapocs anomáliáknál a lábak helyzetét, a lábak hosszát, a medence és a gerincoszlop állapotát is. "Ha összefüggés van, akkor azt kell kitalálni, melyik probléma okozza a másikat", - véli Heller professzor.
 
A helytelen, pösze, vagy selypes beszéd, illetve a fejfások is összefüggésben lehetnek a fogak helyzetével. A természetgyógyászattal is foglalkozó fogorvosok elutasítják azt, hogy a fogszabályozáshoz ki kell húzni a fogat, vagy hogy el kell távolítani a bölcsességfogakat, akkor is, ha egészségesek - írja a Die Welt című lap online változata.