szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egy korsó sör vagy egy nagy pohár bor naponta mintegy tíz százalékkal növeli a bélrák kockázatát - állítja egy friss tanulmány.

Az Egyesült Királyság Rákkutatási Központja szerint minél több alkoholt iszunk, annál nagyobb rizikót vállalunk - a daganatos betegségek kialakulásánál is. Akik 30 grammnyinál több alkoholt fogyasztanak naponta - ez kevesebb mint két korsó erős világos sör - azoknál 25 százalékkal nagyobb a kockázat a betegség kialakulására.
 
A kutatók 480 ezer ember adatait elemezték - írta a BBC internetes portálja az International Journal of Cancer cikke alapján. Tim Key professzor, a Rákkutatási Központ igazgató-helyettese szerint "a kutatás világosan megmutatta, hogy ha valaki több alkoholt iszik, nagyobb a kockázata a bélrák kialakulására".
 
Lesley Walker, a kutatóközpont igazgatója szerint meglehetősen nagy a zűrzavar akörül, "mi az ivás biztonságos szintje". A brit kormány ajánlása szerint a férfiak ne igyanak napi három-négy egységnél, vagyis 24-32 grammnál több alkoholt, a nők pedig 16-24 grammnyit fogyasszanak csak.
 
A zavart az okozza, hogy az emberek egyenlőségjelet tesznek például egy pohár bor és egy egységnyi alkohol közé, miközben a bárokban ma már egy nagy pohárba két-három deci bort is kitöltenek. A tudósok szerint szigorúbb ajánlások kellenek, a nők ne igyanak többet napi két egységnyi, a férfiak pedig három egységnyi alkoholnál.
 
HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!