szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Gyógyításra lehetne használni a volt mecseki uránbánya tárnáiból nyerhető radongázt - írta szerdán az Új Dunántúli Napló.

A radongáz tulajdonképpen ingyen van, csak ki kellene termelni a járatokból. Ennek érdekében a bezárt bányatérségekben a közeljövőben megkezdik a gázmezők feltérképezését. Tahin Tamás, a Pécsi Tudományegyetem tanára a lapnak elmondta: a radont a világ számos országában sikerrel alkalmazzák mintegy húsz betegség, köztük légzési, keringési problémák és prosztatazavarok gyógyításában.
 
A szakember úgy vélte: néhány százmillió forintos befektetéssel a baranyai megyeszékhelyen is épülhet egy korszerű, a gázt használó egészségügyi létesítmény. Ehhez azonban előbb le kell győzni a félelmeket, mert a radon ugyan kis mennyiségben gyógyító hatású, nagy mennyiségben viszont rákkeltő anyagként tartják számon - olvasható a baranyai napilapban.
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kulcsár Hajnal (hvg.hu) Plázs

Allergia: mennyiért gyógyulhatunk meg?

Az allergia ma az egyik leginkább elharapódzó betegség: itthon több mint kétmillió ember szenved a tüneteitől. A hajlam örökölhető, de sok függ attól is, milyen a környezetünk, hogyan táplálkozunk, mozgunk-e eleget. Hogyan előzhető meg a baj, milyen terápiákkal, és mennyiért gyógyulhatunk?

Kovács Andrea - Kulcsár Hajnal Plázs

Allergia: mennyibe kerül a betegnek az OEP takarékossága?

Radikális változáson esett át a gyógyszertámogatási rendszer ez év elején. Ennek következményeként több kedvelt allergia-, illetve asztmagyógyszer is kikerült a támogatott készítmények köréből. A gyógyszerkassza mindenképpen jól jár, 70 milliárdot takarít meg a döntéssel. De többe kerül-e ez a betegeknek?