szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A rohamszerűen jelentkező, féloldali fejfájásos roham, a migrén egyik ritka, ám súlyos formájától szenvedő embereken segíthet a genetikai tesztelés. A migrén SHM rövidítésű altípusa az agy motoros központjának zavarából adódó féloldali gyengeséggel jár együtt.

A hollandiai Leideni Egyetem orvosi központjában működő kutatócsoport az érintettek családi génjeit vizsgálva állapította meg, hogy a migrén e formájának genetikai háttere van. A Reutersnek nyilatkozó Michael D. Ferrari szerint ezekben a családokban sokszor nem tapasztalható a betegség halmozódása, ennek ellenére találtak a kórral összefüggő, a nemzedékekben továbbadott géneket.
 
Ferrari és csoportja 39 SHM típusú migréntől szenvedő nőt és férfit vizsgált, akiknek családjában nem fordult elő másnál a betegség. A betegek három olyan génjének mutációit keresték, amelyeket a családi halmozódású fejfájásrohamokban már korábban azonosítottak. A vizsgált betegek 18 százalékánál megtalálták a három gén valamelyik változatát.
 
Ferrari szerint az SHM-es betegeket először általában epilepsziával, stroke-kal vagy más rendellenességgel diagnosztizálják, és ennek megfelelően kezdik el kezelésüket. Ez jobb esetben nem eredményes, rosszabb esetben kárt is okozhat a páciensnek a gyógyszerek mellékhatásai miatt. Ezért lenne fontos a féloldali gyengeséggel járó migrének jelentkezésekor elvégezni a három szóbajöhető génre a genetikai tesztelést, amellyel megelőzhetnék a felesleges kezeléseket és az időnként ártalmas gyógyszerezést.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Van rosszabb a világjárványnál, legalábbis George Clooney legújabb filmjében

Van rosszabb a világjárványnál, legalábbis George Clooney legújabb filmjében

Letartóztatták a nőt, aki ellopta Nancy Pelosi laptopját

Letartóztatták a nőt, aki ellopta Nancy Pelosi laptopját

A Bizottság alelnöke elmondta, adott esetben milyen támogatásokat vonhatnak meg Magyarországtól

A Bizottság alelnöke elmondta, adott esetben milyen támogatásokat vonhatnak meg Magyarországtól