szerző:
Medipress
Tetszett a cikk?

A Rochester Egyetem Orvosi Központjának kutatói megdöbbentő felfedezést tettek: Amerikában valószínűleg majdnem minden tizedik tini metabolikus szindrómában szenved.

Az Egyesült Államok évről évre ijesztő mértékben emelkedik az elhízott gyermekek száma, és egyre több gyermekgyógyászt, házi gyermekorvost és kutatót foglalkoztat az, hogy ez vajon miként fog hatni a gyermekek egészségi állapotára akkor, ha majd felnőnek. A metabolikus szindróma – korábban metabolikus X szindróma – kritériumait felnőttek esetében már megállapították (centrális elhízásra utaló emelkedett derékkörfogat, emelkedett vérnyomás, alacsony HDL koleszterinszint, magas zsírsavszint és csökkent cukorterhelési képesség), a diagnózis egyértelmű felállításához szükséges egységes megállapodás gyermekek esetében még nem született meg. Sőt, a gyermekkori metabolikus szindrómáról az első közlemény is csak 2003-ban jelent meg Stephen Cook gyermekgyógyász professzor tollából.

A Nemzeti Egészségi és Tápláltsági Állapot Felmérő Vizsgálat legfrissebb adatait felhasználva a kutatók a 2003-as közleményben felállított kritériumok – derék körfogat nem és életkor szerint legalább 90 percentil (száz gyermek közül 90-nek alacsonyabb és 10-nek magasabb ez az érték az adott korcsoportban), vérnyomás legalább 90 percentil, zsírsavszint legalább 110 mg/dl, HDL koleszterin legfeljebb 40 mg/dl, és akadályozott cukoranyagcsere – alapján megállapították, hogy az összes tinédzser 9,4 százaléka és az elhízott tinik legalább egyharmada metabolikus szindrómában szenved. A vizsgálat alapjául szolgáló közleményben még ez az arány 4 százalék volt.

„Bár nincs egységes egyezmény arról, hogy mit tekintünk gyermekeknél metabolikus szindrómának, az a tény, hogy minden negyedik tini teljesíti a felnőtteknek előírt kritériumokat, elegendő okot ad az aggodalomra. Több követéses vizsgálat is igazolta már, hogy azok a felnőttek, akik beletartoznak ezen feltételek által meghatározott csoportba, nagyobb eséllyel lesznek később 2-es típusú cukorbetegek, nagyobb a kockázatuk szívbetegség kialakulására és az átlagosnál hamarabb meg is halnak emiatt” – hívta fel a figyelmet a kutatócsoportot vezető Cook doktor.

„Nem azt mondjuk, hogy azok a fiatalok, akik teljesítik a metabolikus szindróma kritériumait, néhány éven belül cukorbetegek lesznek vagy szívinfarktust kapnak, hanem azt, hogy egyre több kutatási eredmény támasztja alá, hogy harminc éves korukban viszont az átlagnál jóval nagyobb esélyük lesz rá. Ha figyelembe vesszük azt, hogy milyen szép sikereket értünk el a középkorúak szívproblémák miatt bekövetkező halálozásának csökkentésében, akkor nagyon szívfájdító azt látni, hogy a fiatalok között a kockázat egyre csak fokozódik” – tette hozzá Cook professzor.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

MTI Plázs

Miért veszélyes a hasi elhízás?

Az egészségi állapot alakulása szempontjából nagy jelentőségű hasi elhízás veszélyeire kívánta felhívni a lakosság figyelmét a sanofi-aventis gyógyszervállalat által 2005-ben útnak indított egészségvonat, amely az eltelt két év folyamán körbejárta az ország összes megyéjét. A budapesti végállomásig csaknem tizenötezer látogató kereste fel, hogy részt vegyen az ingyenes szűréseken.

MTI Plázs

Tanácsok az elhízás megelőzésére

A születéskori magas testzsírszint - ami a baba pufókságán látható - meghatározhatja a gyerek jövőjét, a későbbi - akár felnőttkori - egészségi állapotát - hívták fel a figyelmet német szakemberek egy minapi berlini konferencián, amely az európai egészségügy jövőjével foglalkozott.

MTI Tech

Ragadós lehet az elhízás?

A mozgáshiány és a túlzott táplálkozás nem kizárólagos kiváltói az elhízásnak. Túlsúlyos emberek társaságában való gyakori tartózkodás szintén elhízást okozhat, legalábbis egy, az Egyesült Államokban megjelent tanulmány szerint.

MTI Plázs

Az elhízás nem köthető a cukrozott italokhoz

A gyerekek elhízása és az általuk fogyasztott cukrozott üdítőital mennyisége között nem mutatható ki egyértelmű összefüggés - közölte az Európai Élelmiszer Információs Bizottság (EUFIC) a Nutrition szaklapban megjelent vizsgálatra hivatkozva.