Tetszett a cikk?

A lisztérzékenység nem gyógyítható, de teljesen tünetmentessé tehető a páciens, ha követi az egyáltalán nem olcsó gluténmentes diétát. Tízből csak két betegnél állapítják meg a diagnózist, ám ők sem követik a diétát.

A lisztérzékenység (coeliakia) autoimmun betegség, élethosszig tartó intolerancia, amelyet a táplálkozással a szervezetbe kerülő glutén okoz. A glutén a gabonafélékben - búza, árpa, rozs, triticale, tönköly stb. - található fehérjék összefoglaló neve, a genetikailag prediszponált emberek szervezetébe bejutva immunreakciót vált ki, amely károsítja a vékonybél nyálkahártyát, és rendkívül változatos tüneteket okoz. A coeliakia diagnosztizálása  azért sem könnyű, mert a betegségnek – ismeretlensége mellett – nincsenek jellemző tünetei. A diagnosztizáló szakorvosok a diagnózist vérvizsgálati tesztekkel és vékonybél-biopsziával támasztják alá – írja a Weborvos.hu.

A lisztérzékenyek nem gyógyíthatók, de teljesen tünetmentessé tehetők a szervezetüket károsító glutén teljes megvonásával, a gluténmentes diétával. A coeliakiás gyerekek és felnőttek többségének egészsége hosszabb-rövidebb idő alatt helyreáll, és a tünetek mindaddig nem jelentkeznek ismét, amíg a diétás szabályokat betartják. Ha a betegséget nem ismerik fel, vagy a diagnosztizált beteg nem tartja be a diétát, szövődmények és társult betegségek alakulhatnak ki: különféle hiánybetegségek, anaemia, fejlődési rendellenességek, osteoporózis, és nagyobb a gyomor- és bélrendszeri rosszindulatú betegségek kialakulásának kockázata is.

A coeliakiát a ritka gyermekbetegségek között tartották nyilván, de az elmúlt néhány évben publikált kutatások eredményei igazolják, hogy sokkal gyakoribb, mint azt korábban a szakemberek gondolták. Az európai népesség körében átlagosan 1:100 az előfordulási gyakorisága. Napjainkban a frissen diagnosztizált betegek nagyobb része felnőtt korú, olyan beteg, akinek gyermekkorában egyáltalán nem, vagy csak nagyon enyhe tünetei voltak, maga a betegség csak később jelentkezett. A már ismert coeliakiás betegek elsőfokú rokonainak (szülők, testvérek, gyermekek) körében a lisztérzékenység ismételt előfordulási gyakorisága 10 százalékos.

A becslések szerint minden tíz lisztérzékeny beteg közül kettőt diagnosztizálnak, azonban sokan közülük nem fogadják el a diagnózist, és nem követik a gluténmentes diétát. A coeliakia előfordulási gyakorisága Magyarországon is hasonló, mint Európa többi országában, ahogy a felderítettsége is, a tíz lisztérzékenyből két diagnosztizált arány nálunk is jellemző.

Diéta egy életen át
A „gluténmentes diéta" egyszerűnek tűnik, de egyáltalán nem könnyű a betartása. A gluténtartalmú gabonaféléket sokféle élelmiszer elkészítéséhez, gyártásához használják, mint például a kenyér, a tésztafélék, a sütemények, kekszek. Az élelmiszerkészítmények, a feldolgozott termékek gyakran tartalmaznak glutént, így fogyasztásuk a lisztérzékenyek számára nem ajánlott. A gluténmentes élelmiszerek elérhetősége az elmúlt néhány évben sokat javult, sokféle biztonságos és jó minőségű áru kapható. Ám ezek jóval drágábbak, mint a búzaliszttel készültek.

A diéta többletköltségeinek kompenzálása azonban nincs megoldva, a diétás élelmiszerek megvásárlásához a betegek minimális támogatást kapnak. A valódi megoldást, azaz a társadalombiztosítás rendszerébe történő befogadást a jelenlegi jogszabályok nem teszik lehetővé, pedig a lisztérzékenyek számára nincs más hatékony gyógymód, nincs mód gyógyszeres vagy egyéb kezelésre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
50 új településen kapcsolták fel a negyedik mobilszolgáltató adótornyait

50 új településen kapcsolták fel a negyedik mobilszolgáltató adótornyait

Óriási magyar siker a Berlinalén: nyert Enyedi Ildikó új projektje

Óriási magyar siker a Berlinalén: nyert Enyedi Ildikó új projektje

Meghalt Palcsó Sándor operaénekes

Meghalt Palcsó Sándor operaénekes