szerző:
Medipress

Ha többször eszünk kevesebbet, az nem segít gyorsabban megszabadulni a kilóinktól. Dietetikusok tesztelték a közszájon forgó elképzelést, miszerint ha a napi táplálékbevitelt öt-hat kisebb étkezésre osztjuk el, az gyorsítja a zsírégetést. 179 túlsúlyos ausztrált vizsgáltak, de nem tapasztalták a módszer semmilyen előnyét.

A súlyvesztés szempontjából láthatóan nincs túl nagy jelentősége annak, hogy hányszor vagy milyen rendszerességgel eszünk. Inkább az számít, miből és mennyit - mondta a kutatás vezetője, Michelle Palmer, a Newcastle-i Egyetem dietetikusa.

A kísérletben részt vevő 179 túlsúlyos férfi és nő ugyanannyi kalóriát fogyasztott naponta, csak az étkezési minták tértek el egymástól. Az egyik csoport tagjai háromszor étkeztek egy nap, a többiek három további kisebb étkezést iktattak be, hogy ez az anyagcseréjüket folyamatosan fokozza a nap folyamán, és gyorsítsa a zsírégetést.

Az eredmények azonban nem mutattak eltérést a két csoport között a testsúlyban, a derékbőségben, a testzsír-százalékban és a vércukorszintben sem. A kutatás eredményeit ezen a héten teszik közzé az Aranyparton megrendezett konferencián, hogy pontot tegyenek végre a "csipegetéses" vagy snack-diéta körüli dilemma végére.

Sokak számára az is megerőltető, hogy egészséges ételeket válasszanak, miért kelljen még azon is aggódniuk, hogy többször egyenek vagy kevesebbszer - fogalmazott Palmer. Tim Crowe, a melbourne-i Deakin Egyetem tápanyag-specialistája szerint a kutatás véget vethet ennek a diétás hóbortnak. Gyakran szerepel a diétás tanácsok között, holott igazából nem nagyon jártak utána, mennyit segít a fogyásban.

Se füle, se farka. Sőt, néhány kutatás azt sugallja, hogy ha játszadozunk az étkezések időpontjával, lehet, hogy még hízunk is tőle - állítja a szakember. Azt javasolja, hogy aki fogyni akar, semmiképpen se alakítsa át drasztikusan az étkezési szokásait, inkább maradjon annál a módszernél, ami beválik. Ha hatszor eszünk a McDonald’s-ban, attól biztosan nem fogyunk le.

A legutóbbi táplálkozási felmérés szerint a felnőttek 56 százaléka 2-4 alkalommal eszik egy nap, 37 százaléka pedig napi 5-7-szer.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Plázs

Rámehet az egészségünk az Atkins-diétára

Az Atkins-diéta számos, szívbetegséghez vezető állapotot fokoz, beleértve az LDL koleszterin szintet - állítja egy tanulmány, amelyet az amerikai szív egyesület (American Heart Association) konferenciáján mutattak be.

MTI Plázs

Nem tanácsos a zsírszegény diéta gyermekeknek

Nem feltétlenül szükséges zsírszegény étrenden tartani a növésben lévő gyermekeket az elhízás megelőzése érdekében, mert fejlődésükhöz több zsírra van szükségük, mint eddig gondolták - mutatták ki táplálkozáskutatók.

Medipress Plázs

Fogyás szigorú diéta nélkül

Ausztrál kutatók – úgy tűnik – rájöttek, hogyan fogyhatunk szigorú diétás megszorítások nélkül. Eredményeik áttörést jelenthetnek a zsírégető gyógyszerek fejlesztésében.

MTI Plázs

Ragályos a koplalás, diétázás

Az étkezési rendellenességek "társasági fertőződés" útján terjedhetnek - állítják amerikai kutatók középiskolás diáklányok között végzett felmérés alapján.

Elképesztő sorozata szakadt meg a Fradinak

Elképesztő sorozata szakadt meg a Fradinak

Magyar Kupa: 4-0-val a döntőbe jutott a Vidi

Magyar Kupa: 4-0-val a döntőbe jutott a Vidi

Családbarát ország? Számoljunk csak, mennyit kell adózniuk a gyerekeseknek!

Családbarát ország? Számoljunk csak, mennyit kell adózniuk a gyerekeseknek!

1,5 milliót fizetnek annak, aki megtalálja ezt az elveszett telefont

1,5 milliót fizetnek annak, aki megtalálja ezt az elveszett telefont

Babos továbbjutott, Stollárék a második kiemeltet búcsúztatták

Babos továbbjutott, Stollárék a második kiemeltet búcsúztatták

Autójukkal együtt rontottak be egy üzletbe a tolvajok, hogy ellopjanak egy ATM-et

Autójukkal együtt rontottak be egy üzletbe a tolvajok, hogy ellopjanak egy ATM-et