szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hogy miért szexelnek az emberek? Egy új tanulmány sorra vette az érveket, és meg sem állt 237-ig. Az okok a magasztostól a botrányosig terjednek. Egyes indítékok a szívből jönnek, míg mások az anatómiában gyökereznek.

Az elsőszámú érv a szexre az adott személyhez történő erős vonzódás – állítja a tanulmány, amely a szexuális magatartással foglalkozó Archives of Sexual Behavior augusztusi számában jelent meg. Készítői az Austinban található Texas Egyetem pszichológiai tanszékének szakemberei, Cindy Meston és David Buss.

Testi vágyak. Magasztos és botrányos
© Dripnet
Első ízben 203 férfit és 241 nőt kérdeztek meg névtelenül, a 17-52 korosztályokon belül. Ezeknek az embereknek az volt a feladatuk, hogy soroljanak fel minden okot, amiért valaha is szexeltek. A vizsgálati alanyok vagy pszichológia kurzust hallgattak, vagy más tanulmányokban vettek részt a Texas Egyetem szexuálpszichológiai laboratóriumában.

Mindent egybevéve, a résztvevők 715 érvet hoztak fel a szexuális aktusuk indítékaként. A kutatók az ismétlődések kiszűrése után 237 különböző okot felsorolva összegezték a listát. Ezt követően a szakemberek bemutatták a listát 1549 pszichológus tanulónak azzal a céllal, hogy rangsorolják, milyen gyakran – ha egyáltalán – szexeltek a 237 ok valamelyike miatt.

A kilenc vezető ok

Az eredmények alapján a kutatók meghatározták azt a kilenc átfogó motívumot, amelyek leginkább jellemezték a tanulók legnépszerűbb indokait a szexelésre. Íme: általános vonzódás a másik személy iránt, átélhető fizikai öröm, a szerelem kifejezése, a másik személy vágyának kielégítése, kiteljesíteni a kapcsolat mélységét, kíváncsiság és új élmények keresése, egy különleges alkalom megünneplése, a lehetőség kihasználása, látszólag megmagyarázhatatlan és befolyásolhatatlan körülmények hatására.

A tanulmány érdekességképp öt általános témát is kiemel, amelyet a tanulók gyakran jelöltek meg. Előkelő helyen szerepelt a listán például egy harmadik fél megbántásának nem túl nemes célja, valamilyen előny megszerzése az aktus segítségével, erősíteni a csoportban betöltött szerepet, kikapcsolódni és stresszt oldani, valamint eleve azzal a céllal kezdeni egy aktusba, hogy majd valamilyen ürüggyel, például fejfájással félbehagyja.

Női és férfi magyarázatok

A kutatók lebontották a válaszokat külön férfiakra és nőkre. Az eredmény azt mutatja, hogy az első nyolc ok, ha különböző sorrendben is, de azonos a két nemnél.

A nők 10 leggyakoribb oka a szexre: vonzódtam a másik személyhez, át akartam élni a fizikai örömöt, jó volt együtt, ki akartam mutatni a ragaszkodásom, ki akartam mutatni a szerelmem, felizgultam és vágytam a kielégülésre, tüzeltem, vicces volt, rádöbbentem, hogy szerelmes vagyok, a pillanat hevében.

A férfiak 10 leggyakoribb oka a szexre: vonzódtam a másikhoz, jó volt együtt, át akartam élni a fizikai örömöt, vicces volt, ki akartam mutatni a ragaszkodásom, felizgultam és vágytam a kielégülésre, kanos voltam, ki akartam mutatni a szerelmem, el akartam jutni az orgazmusig, örömet akartam okozni a partneremnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Plázs

Mi a titka a jó szexnek?

Egy kielégítő szexuális aktus mindössze 3-13 perces, ellentétben a népszerű vélekedéssel, miszerint a jó szex órákon át tart – állítják egy felmérésre hivatkozva amerikai és kanadai kezelőorvosok.

hvg.hu Shake

A szexet már iskoláskorban tanítják

A franciák megfeleltek annak a széles körben elfogadott nemzetközi előítéletnek, miszerint lazán állnak a szexhez. Mert hol máshol fordulhatna elő, hogy gyerekeknek szóló oktató kiállítást rendeznek a szexualitásról?

hvg.hu Shake

A férfiakat egyre kevésbé érdekli a szex

Szakértők szerint ugrásszerűen megnőtt azoknak a férfiak száma, akiknek nincsen kedve semmilyen szexuális együttléthez. Az okok között szerepel, hogy egyre több férfi depressziós, de a szakértők a munkahelyi stresszt és az állandó túlórákat is okolják.