szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A túlsúlyos emberek jó néhány kilótól megszabadulhatnak, amennyiben speciális fűszerekkel és édesítőszerekkel "turbózzák fel" ételeiket - derítették ki amerikai kutatók.

Az ötlet Alan Hirsch, a chicagói székhelyű Smell and Taste Treatment and Research Foundation (Illat- és Ízkezelési és Kutatási Alapítvány) alapítója és ideggyógyász főorvosa agyából pattant ki, ő ugyanis megfigyelte, hogy az íz- és illatérzékelésért felelős agyközpontok sérülése után a betegek testsúlya 10-20 fonttal (4,5-9 kilóval) gyarapodott. Ebből arra következtetett, hogy az íz- és illatfokozók segíthetnek a fogyásban. 
 
"Élettani folyamatok révén segítünk fogyni. A diéták azért hatástalanok, mivel az emberekből hiányzik a kellő akaraterő ahhoz, hogy lemondjanak a finom falatokról. Mi nem azt néztük, hogy hogyan és mit esznek a fogyni vágyók, hanem azt vizsgáltuk, hogy mitől lép fel gyorsabban a telítettség érzése" - magyarázta módszere hatásmechanizmusát Alan Hirsch. 
 
Mint mondta, az "aromásított" fogyókúra anatómiai szempontból is alátámasztható, hiszen közvetlen kapcsolat van az orrban elhelyezkedő úgynevezett bulbus olfactorius (szaglógumó) és a telitettségért felelős agyi központ között. 
 
A hathónapos kísérletben 2436 túlsúlyos önkéntes vett részt, az ő ételüket számtalan kalóriamentes kristályos ízesítő- és édesítőszerrel javították fel. Ennek keretében sajt- vagy hagymaaromával szórták meg a sósétkeket. Az édességeket és a semleges ízű fogásokat viszont maláta, kakaó, fodormenta, banán, eper ízű "fűszerekkel" bolondították meg. 
 
A kontrollcsoport 100 tagja "placebo-fűszereket" szórt az ételeire. Mindkét csoport tagjainak lelkére kötötték viszont, hogy semmiben se térjenek el a szokott étrendtől és esetleges testedzési gyakorlatuktól. A féléves kísérletet 1436-an fejezték be. A vizsgálat kezdetekor a résztvevők átlagos testsúlya 94,4 kilogramm volt. Hat hónap múltán viszont 13,6 kilóval kevesebbet nyomtak, vagyis testsúlyuk 15 százalékkal csökkent. A kontrollcsoport tagjainál a fogyás az egy kilót sem érte el. 

Alan Hirsch szerint a fűszerek aktiválták a telitettség érzéséért felelős agyi központot, azt az üzenetet küldve, hogy az egyén jóllakott. Ezzel magyarázható, hogy az első falat étel sokkal jobban ízlik, mint a legutolsó. "Amikor a megrendelt pizza megérkezik, már a doboza illatától is összefut a nyál a számban. Viszont ha  jóllaktam, minél hamarabb szeretnék megszabadulni a doboztól, amelynek immár visszataszítóvá vált a szaga. Így van ez a fűszerekkel is, amelyek megváltoztatják az étel természetét: jobban ízlik, ám gyorsabban eltelnek vele" - magyarázta módszere lényegét Alan Hirsch.
HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

MTI Plázs

Melyik fogyókúra a legegészségesebb?

A legtöbben azt hiszik, hogy a fogyókúra csak azért kell, hogy újra beleférjünk a ruhánkba, csinosabbak legyünk a strandon, de Yunsheng Ma amerikai kutató és munkacsoportja arra volt kíváncsi, hogy a különböző, népszerű fogyókúrák közül melyik a legalkalmasabb a szívbetegségek megelőzésére.

hvg.hu Plázs

Fogyókúra: miért nélkülözhetetlen a szénhidrát?

Az elhízás világszerte fokozódó mértéke miatt a szénhidrátok étrendünkben betöltött szerepének megítélése rendkívül ellentmondásos. Összegyűjtöttünk néhány tényt a nélkülözhetetlen szénhidrátokról.

MTI Plázs

Fogyókúraverseny: elképesztő eredmények

Együttesen több mint fél tonna testsúlytól szabadultak meg fél év alatt a Közösen-könnyebben elnevezésű életmódváltó munkahelyi csapatverseny résztvevői - derült ki a csütörtöki eredményhirdetésen.