szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az alkalomszerű, alapellátásban történő ajak- és szájüregi daganatszűrési kezdeményezés célja a figyelemfelkeltés: ma ugyanis megdöbbentően sokan halnak meg ebben a betegségben, a középkorú férfiak körében az ajak és szájüregi daganatok okozta halálozás tizennégyszeresére nőtt, pedig időben felismerve gyógyítható a betegség.

Kísérleti programot indított az Országos Egészségfejlesztési Intézet a szájüregi daganatok szűrésére: 188 embert utaltak be alaposabb kivizsgálásra a szűrés után, 37 ajak-, 36 pofa-, 25 nyelv-, 27 szájfenék-, 28 szájpad-, 35 nyakrák gyanúja miatt. Jóindulatú elváltozást 1116 főnél találtak, fehér folttal 1082 fő (ez lehet rák-megelőző állapot is), piros folttal - 696 fő akadt fenn a szűrőn - írja a Weborvos.hu.

Drámaian magas Magyarországon ezen ráktípus által okozott halálozás. 2005-ben 3895 új bejelentett ajak- és szájüregi rák volt, ebből 3011 férfi. A fenti diagnózissal 1567-en haltak meg, akik közül 1298 férfi volt. Az esetek zömében pedig olyan daganatokról van szó, amelyek még a rosszindulatú betegség kifejlődését megelőző állapotban is könnyen felismerhetők. A korán felfedezett és kezelésbe vett ajak- és szájüregi rák az esetek 80 százalékában gyógyítható, ennek ellenére a páciensek jelentős része már előrehaladott stádiumban kerül orvoshoz.

Ezért indult alkalomszerű kísérleti program, amikor az orvos-beteg találkozást a beteg kezdeményezi valamilyen panasz miatt, de a vizsgálat nem csak a panaszok okát nézi, hanem ezt az alkalmat kihasználva más vizsgálatok is történnek. Az OEFI kezdeményezésének az a célja, hogy elterjessze a szájüregi rákok rizikócsoportjába tartozó, elsősorban 40 év feletti férfiak és nők rendszeres, évenkénti szájüregi szűrővizsgálatát, különös tekintettel a dohányzó és rendszeresen alkoholt fogyasztó férfiakra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Plázs

"Már nem is élne, ha nem beszélik rá a szűrésre"

A népbetegségek elleni harcnak csak az egyik, s nem is a legolcsóbb módja a szűrés. Míg a tbc esetében ez korábban kiváló eredményeket hozott, a daganatszűrések laza hálójából viszont sokan kiesnek.

MTI Plázs

Orálszex és torokrák: mégsem annyira rémisztő?

A Der Spiegel szerint csalóka, hogy a tanulmány szerzői mintegy mellékesen jegyzik csak meg, hogy a szájüregi-és a gégerák rendkívül ritka. A HPV-vírus továbbá vaginális közösülés, és valószínűleg szimpla csók révén is terjed.

hvg.hu Plázs

Vastagbélrák: mennyire kellemetlen a szűrés?

A vastag- és végbélrák itthon a második leggyakoribb daganatos megbetegedés, annak ellenére, hogy a legjobban szűrhető, s ezzel együtt a legjobban gyógyítható rákfajta, évente öt-hatezren halnak meg miatta. Íme egy meggyőző beszámoló, miért vállaljuk be a kellemetlen vizsgálatot.

MTI Plázs

Horváth: minden nő menjen el szűrésre

Az egészségügyi tárcának az idén az egyik legfontosabb célja, hogy minél több nőt győzzön meg arról, menjen el szűrővizsgálatra - mondta Horváth Ágnes egészségügyi miniszter a szerdai budapesti kormányszóvivői tájékoztatón.

Végre felújítják a régóta elhanyagolt budai Malom-tó környezetét

Végre felújítják a régóta elhanyagolt budai Malom-tó környezetét

Letiltotta a Twitter Ali Hamenei ajatollah egyik fiókját

Letiltotta a Twitter Ali Hamenei ajatollah egyik fiókját

OGYÉI-főigazgató: Nem csak Magyarország vehet Európában az orosz vakcinából

OGYÉI-főigazgató: Nem csak Magyarország vehet Európában az orosz vakcinából