szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A páciensnek csak le kell nyelnie az apró kamerákat, ám mindeddig nem sikerült szabályozni az eszköz áthaladását a testen. Most már nem csak irányítható, de bárhol megállítható, és a nyelőcsőből is kaphatunk képeket a segítségével.

Jelenleg is készítenek a bél belsejéről felvételeket: a páciensnek egy cukorka méretű kamerát kell lenyelnie, majd a bélben továbbhaladva elkészülnek a képek, továbbítódnak a páciens derekára szerelt övön található vevőkészülékhez, amely a felvételeket tárolja. Ezeket később a szakorvos elemezheti, vérzést vagy egyéb elváltozásokat is diagnosztizálhat. Megjegyzendő, hogy ez a kamera nem a legalkalmasabb a nyelőcső és a gyomor vizsgálatára. 2-3 másodperc alatt végighalad a nyelőcsövön – miközben 2-4 képet csinál másodpercenként – és mihelyt eléri a gyomor belsejét, a nagyjából 5 grammos súlya miatt hamar lesüllyed a gyomor alsó falára, ez az idő pedig túl gyors a megfelelő képek elkészítéséhez. Ezért a nyelőcső és a gyomor vizsgálatához még mindig az endoszkópos szűrés a legmegbízhatóbb.

A mérnökök ezúttal megalkották az első valaha irányítható kamera-kapszulát a németországi Sankt Ingbert-i Fraunhofer Biomedikális Műszaki Intézetben, egyűttműködve a hamburgi Israelite Kórházzal, és a Given Imaging gyártóival. „A jövőben az orvosok megállíthatják, forgathatják, fel-le mozgathatják a kamerát a nyelőcsőben, vagyis úgy választhatják meg a kamera látószögét, ahogyan csak akarják” – fogalmazott Frank Volke, a kutatócsapat vezetője. A szakember szerint még a nyelőcső-gyomor átmenet precíz vizsgálata is lehetővé válik, és diagnosztizálható a reflux betegség, amely a záróizom hibás működése miatt enged gyomorsavat a nyelőcsőbe, égő mellkasi fájdalmat okozva, hosszú távon pedig rákos burjánzást idézhet elő.

De hogyan képzelik el a fejlesztők az egyszer használatos kamera irányítását? Kifejlesztettek egy nagyjából csokoládé szelet méretű mágneses eszközt. Az orvos, kézben tartva ezt az eszközt képes irányítani a páciens testében a vizsgálatokat, a kamera ugyanis precízen követi ezeket a mozgásokat – magyarázza Volke doktor.

Az irányítható kamera kapszulát az elődjének megfelelően fejlesztették ki: egy kamerából, egy képeket továbbító transzmitterből és egy elemből áll, valamint számos hideg fényű diódából, amely minden alkalommal felvillan, amikor kép készül. A kamera kapszula prototípusa már megtette első útját az emberi testben. A fejlesztők demonstráltak egy saját kísérletet, amelynek során bemutatták, hogy a kamera ülő testhelyzetben is 10 percig a nyelőcsőben tartható.  

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Plázs

Kulcslyukműtéttel a gyomorégés ellen

Öt évvel a kulcslyukműtét után a refluxbetegségben szenvedő betegek többsége csaknem "normális" életminőségről számolt be, s elégedett, hogy alávetette magát a sebészeti beavatkozásnak - derült ki egy friss amerikai felmérésből.

Kulcsár Hajnal (hvg.hu) Plázs

Vastagbélrák: hogyan kerülhető el a biztos halál?

Magyarországon évente kilencezer új betegnél diagnosztizálnak vastag- illetve végbélrákot, amivel a kór a második leggyakoribb rosszindulatú betegség lett itthon. A jó hír csupán az, hogy a baj korai felismerésével szinte valamennyi esetben garantált a gyógyulás. Így szinte érthetetlen a riasztó halálozási adat: csaknem minden második páciens belehal a betegségbe. Hogyan ismerhető fel időben, s hogyan orvosolható a halálos kór? Február 4. a rák világnapja.

MTI Plázs

Van megoldás a gyomorégésre

A gyomorsavtúltengéstől (reflux) szenvedő pácienseknek jelenthet hosszú távú enyhülést és nyújthatja tüneteik megszűnését a műtéti megoldás - számoltak be amerikai kutatók követéses vizsgálatukról.

hvg.hu Plázs

Vastagbélrák: mennyire kellemetlen a szűrés?

A vastag- és végbélrák itthon a második leggyakoribb daganatos megbetegedés, annak ellenére, hogy a legjobban szűrhető, s ezzel együtt a legjobban gyógyítható rákfajta, évente öt-hatezren halnak meg miatta. Íme egy meggyőző beszámoló, miért vállaljuk be a kellemetlen vizsgálatot.

Bíróság támadta meg a felsőoktatási átalakítást – az Alkotmánybíróságnak 90 napon belül döntenie kell

Bíróság támadta meg a felsőoktatási átalakítást – az Alkotmánybíróságnak 90 napon belül döntenie kell

Krekó Péter: "A harc, amit a kormány folytat, szinte örökre fenntartható"

Krekó Péter: "A harc, amit a kormány folytat, szinte örökre fenntartható"

Idén már 18-an haltak meg lakástűzben Magyarországon

Idén már 18-an haltak meg lakástűzben Magyarországon