Hanyagság miatt hal meg sok férfi

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az alkalomszerű, alapellátásban történő ajak- és szájüregi daganatszűrési kezdeményezés célja a figyelemfelkeltés: ma ugyanis megdöbbentően sokan halnak meg ebben a betegségben, a középkorú férfiak körében az ajak és szájüregi daganatok okozta halálozás tizennégyszeresére nőtt, pedig időben felismerve gyógyítható a betegség.

Kísérleti programot indított az Országos Egészségfejlesztési Intézet a szájüregi daganatok szűrésére: 188 embert utaltak be alaposabb kivizsgálásra a szűrés után, 37 ajak-, 36 pofa-, 25 nyelv-, 27 szájfenék-, 28 szájpad-, 35 nyakrák gyanúja miatt. Jóindulatú elváltozást 1116 főnél találtak, fehér folttal 1082 fő (ez lehet rák-megelőző állapot is), piros folttal - 696 fő akadt fenn a szűrőn - írja a Weborvos.hu.

Drámaian magas Magyarországon ezen ráktípus által okozott halálozás. 2005-ben 3895 új bejelentett ajak- és szájüregi rák volt, ebből 3011 férfi. A fenti diagnózissal 1567-en haltak meg, akik közül 1298 férfi volt. Az esetek zömében pedig olyan daganatokról van szó, amelyek még a rosszindulatú betegség kifejlődését megelőző állapotban is könnyen felismerhetők. A korán felfedezett és kezelésbe vett ajak- és szájüregi rák az esetek 80 százalékában gyógyítható, ennek ellenére a páciensek jelentős része már előrehaladott stádiumban kerül orvoshoz.

Ezért indult alkalomszerű kísérleti program, amikor az orvos-beteg találkozást a beteg kezdeményezi valamilyen panasz miatt, de a vizsgálat nem csak a panaszok okát nézi, hanem ezt az alkalmat kihasználva más vizsgálatok is történnek. Az OEFI kezdeményezésének az a célja, hogy elterjessze a szájüregi rákok rizikócsoportjába tartozó, elsősorban 40 év feletti férfiak és nők rendszeres, évenkénti szájüregi szűrővizsgálatát, különös tekintettel a dohányzó és rendszeresen alkoholt fogyasztó férfiakra.