szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az egészségügyi tárcának az idén az egyik legfontosabb célja, hogy minél több nőt győzzön meg arról, menjen el szűrővizsgálatra - mondta Horváth Ágnes egészségügyi miniszter a szerdai budapesti kormányszóvivői tájékoztatón.

Felkérte a háziorvosi szakmai kollégiumot és az Országos Alapellátási Intézetet, hogy határozza meg a háziorvosok kompetenciáját a nők önvizsgálatának tanítására, az onkológiai szakkollégiumok pedig véleményezzék, hogyan lehet hatékonyabbá tenni a szűréseket - hangsúlyozta Horváth Ágnes egészségügyi miniszter.
 
Az érintett szervezeteknek három hónapjuk van arra, hogy válaszukat megküldjék. A mellrák és a méhnyakrák esetében igen fontos a megelőzés, az egyéni felelősség, vagyis az, hogy mindenki menjen el a szűrővizsgálatra, mert az emlőrák már 20-30 éves korban is előfordulhat. 
 
2008-ban a tárca költségvetésében 810 millió forintot különítettek el népegészségügyi programokra, ezen túlmenően 61 millió forinttal támogatják a rákbetegek szervezeteit, továbbá európai uniós pályázatokból 1,9 milliárd forintot fordítanak népegészségügyi programokra 2008-2009-ben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kulcsár Hajnal (hvg.hu) Plázs

Mellrák: szűrés vagy hosszú szenvedés?

A mellrák a nők egyik leggyakoribb betegsége, Magyarországon évente hétezer új emlőrákost fedeznek fel. Az átfogó programok ellenére is csak a nők egy része megy el a szűrésekre, ráadásul folyamatosan csökken a részvétel. Miért nem törődünk az egészségünkkel?

MTI Plázs

Hogyan győzzük le a mellrákot?

Különleges kiadvánnyal készült idén a Magyar Rákellenes Liga az emlőrák hónapjára – a szervezet egy kifejezetten emlődaganatos betegek számára összeállított receptfüzettel hívja fel a figyelmet a betegség gyakoriságára, valamint arra, hogy a megfelelő táplálkozás nemcsak a megelőzés, hanem a gyógyulás időszakában is kiemelten fontos tényező.

Sorra dőltek meg az európai melegrekordok februárban, és ez igen rossz előjel

Sorra dőltek meg az európai melegrekordok februárban, és ez igen rossz előjel

A salgótarjáni után az egri focicsapat is Mészáros Lőrinc közelébe került

A salgótarjáni után az egri focicsapat is Mészáros Lőrinc közelébe került

Itt a teliholdas videóklip Péterfy Boriéktól

Itt a teliholdas videóklip Péterfy Boriéktól