szerző:
Medipress
Tetszett a cikk?

A Rochesteri Egyetem Egészségügyi Központjának nemrég közzé tett adatai szerint dohányosok esetében öt-tíz évvel hamarabb kellene kezdeni az általános vastagbélrák-szűrést, amelyet amúgy minden ötven év felettinek ajánlanak az orvosok.

Az egyetem kutatói szerint sok esetben már a negyvenes évek elején kialakulhat a vastagbélrák, ha a beteg hosszú idő óta dohányzik. "3450 eset megvizsgálása után jutottunk a megállapításra, miszerint a dohányosoknál átlagosan a füstmentes életet élőknél 7 évvel korábban alakul ki a vastagbélrák" - nyilatkozta Luka J. Peppone a James P. Wilmot Rákgyógyászati Központ onkológus professzora.

"A betegeknek és kezelőorvosaiknak szóló üzenet világos: a vastagbélrák szűrése közben az életkori és genetikai sajátosságok mellett a dohányzást is be kell venni a kockázati tényezők közé, és a dohányosok szűrését meg kell kezdeni már a negyvenes évek elején" - nyilatkozta a professzor.

A kutatás során Peppone professzor és kollegái az 1957 és 1997 közötti időszakban a Roswell Park Rákgyógyászati Központban vastagbélrákkal diagnosztizált betegek eseteit tanulmányozták. Az elmúlt negyven évben a dohányzási szokások jelentősen megváltoztak: az aktív dohányosok száma csökkent, a leszokottak száma szerencsére nőtt. Az adatok szerint az aktív dohányosokban átlagosan 6,8 évvel korábban fejlődik ki a vastagbélrák, míg azokban a dohányosokban, akik régen dohányoztak, de már legalább öt éve feladták szenvedélyüket, 4,3 évvel korábban.

A felmérés szerint a legnagyobb veszélyben azok vannak, akik nagyon korán (17 éves kor előtt) kezdték a dohányzást és/vagy huzamosabb ideig napi egy csomagnál többet szívtak. A passzív dohányzás is jelentős veszélyeket rejt a rákos megbetegedések szempontjából, nincs ez másként a vastagbélrákkal sem. A cigaretta füstjében lévő mérgező anyagok gátolják a szervezetben lévő immunfolyamatok optimális működését, így a karcinogén anyagok könnyebben találnak utat az egészséges sejtekhez.

A vastagbélrák a második leggyakoribb rákfajta férfiaknál és nőknél egyaránt. A genetikai tényezők csak az esetek mintegy öt százalékért felelősek, a többi beteg csak a saját életvitelét okolhatja a betegség kialakulásáért. A dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, az egyoldalú táplálkozás, a mozgáshiány és a túlsúly jelentik a legnagyobb rizikófaktort.   

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kulcsár Hajnal (hvg.hu) Plázs

Vastagbélrák: hogyan kerülhető el a biztos halál?

Magyarországon évente kilencezer új betegnél diagnosztizálnak vastag- illetve végbélrákot, amivel a kór a második leggyakoribb rosszindulatú betegség lett itthon. A jó hír csupán az, hogy a baj korai felismerésével szinte valamennyi esetben garantált a gyógyulás. Így szinte érthetetlen a riasztó halálozási adat: csaknem minden második páciens belehal a betegségbe. Hogyan ismerhető fel időben, s hogyan orvosolható a halálos kór? Február 4. a rák világnapja.

hvg.hu Plázs

Hogyan előzzük meg a vastagbélrákot?

A daganatos megbetegedések közül a vastagbélrák kapcsolódik leginkább az étrendhez, nem csak a megelőzésben, hanem a következmények szempontjából is.

Influenza vs. koronavírus: nehéz összehasonlítani a számokat

Influenza vs. koronavírus: nehéz összehasonlítani a számokat

A pénteki 20 fok után szombaton a hegyekben havazhat

A pénteki 20 fok után szombaton a hegyekben havazhat

Az apa férfi, az anya főz, a nemzeti feleségjelölt meg csalódottan ácsorog a karcagi focipályán

Az apa férfi, az anya főz, a nemzeti feleségjelölt meg csalódottan ácsorog a karcagi focipályán