szerző:
Medipress
Tetszett a cikk?

Nyáron sokan tartózkodunk a szabadban, így érdemes fokozottabban odafigyelnünk a villámcsapás veszélyeire.

A szabály: ha dörög, menjünk fedett helyre – mondja Mary Ann Cooper, a chicagói Illinois Egyetem villámcsapásból eredő sérüléseket vizsgáló programjának igazgatója. A NOAA (amerikai Nemzeti Óceán- és Atmoszféra Hivatal) szerint minden évben körülbelül 50 ember hal meg villámcsapás következtében, a legtöbb villámcsapással kapcsolatos sérülés a nyári hónapokban fordul elő.

A legtöbb ember komolyan alulbecsüli a villámcsapás veszélyét és fogalmuk sincs, hogyan és hol keressenek menedéket – magyarázta Cooper, aki szorosan együttműködik a NOAA időjárásszolgálatával egy villámcsapással kapcsolatos oktatási programban. Már akkor is lehet villámlás, amikor még nem is esik, és az esőzés helyétől akár 16 kilométernyire is becsaphat a villám.

"A közvetlen villámcsapás leggyakrabban olyan személyeket ér, akik exponált helyen tartózkodnak, mint például: hegytetőn, hegygerincen, sík, szabad terepen, nagyobb vízfelületen, ilyenkor az ember a villámhárító szerepét tölti be, és magához vonzza a villámot " - mondta  el a hvg.hu-nak Bozó László, az Országos Meterorológiai Szolgálat elnöke. A szakember szerint a villámcsapás leggyakrabban égési sérülésekkel jár együtt, de olykor halálos is lehet: több tízezer Volt futhat át ilyenkor a szervezeten, ami a másodperc töredéke alatt tönkreteheti a belső szerveket, a szív működését pedig megbéníthatja.

Íme néhány tanács, amelyek betartásával javíthatunk az esélyeinken. Ha hosszabb időt tervezünk a  szabadban tölteni, derítsük fel, milyen menedékek vannak a közelben, ha meghalljuk a dörgést. Egy ház, iskola vagy nagyobb épület a legjobb választás, a nádtetőt inkább kerüljük el.  A NOAA adatai szerint a legtöbb végzetes villámcsapás a szabadban történik.

Ha már fedett helyen vagyunk, maradjunk távol a vezetékes telefonoktól (a mobiltelefonoktól nem kell), számítógépektől és olyan elektromos berendezésektől, amelyek bevezethetik az áramot az épületbe. Ha a villám belép egy épületbe, gyakran a villamos-, telefon- vagy vízvezetékeken keresztül teszi. Meglepő módon a vezetékes telefonok képezik a fedett helyen keletkező sérülések vezető okát – mondta el Cooper.

Ha vihar esetén nem tudunk bejutni egy épületbe, keressünk menedéket nem vászontetős autóban, buszban vagy teherautóban. Zárjuk be az ablakokat, s ne érintsük meg a fémrészeket - ez nyújtja a legnagyobb védelmet. Várjunk 30 percet az utolsó villámlást vagy mennydörgést követően, mielőtt elhagyjuk menedékünket.

Kerüljük az exponált helyeket, például a hegycsúcsokat, hegygerinceket, vagy a szabad, sík területeket, a nedves talajt, patakokat, vízeséseket és azonnal hagyjuk el a vízfelületeket (rövidre zárási lehetőség). Hagyjuk el minél előbb a kiugró sziklákat, a kis odúkat és barlangokat. (Csak akkor keressünk védelmet barlangban, ha abban a bejárattól, a tetőtől és a falaktól legalább 1,5 méter távolságra lehetünk.) Mélyedésbe is csak akkor bújjunk, ha az legalább 1,5 méter mély.

 Ha a szabadban ragadtunk, és van a közelben fal, használjuk ki az általa nyújtott védőzónát. A fal magassága legyen legalább a testhossz nyolcszorosa, a faltól való távolság pedig legalább egy testhossz. Az is segíthet, ha le guggolunk (zárt lábakkal és térdekkel, hogy csak egy ponton érintkezzünk a környezettel), lehetőség szerint 10-30 cm vastag szigetelőréteget téve a talpunk alá (ruha, esőköpeny, száraz kő).

Ha a kirándulás során van nálunk alumínium mentőfólia, terítsük testünkre úgy, hogy az a talajjal ne érintkezzen. Az emberi test elektromos ellenállása csekélyebb és felülete nagyobb, mint a fémből készült felszerelési és használati tárgyainké, így a villámhárító hatása nagyobb. Ezért nem szükséges megválnunk fémtárgyainktól, amelyek rendszerint fontos használati eszközök.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gyanús venezuelai dollármilliárdok Svájcban

Gyanús venezuelai dollármilliárdok Svájcban

Leégett a házuk, de még fél évig kapták a villanyszámlát

Leégett a házuk, de még fél évig kapták a villanyszámlát

Kidobta a Facebook? Nincs egyedül

Kidobta a Facebook? Nincs egyedül