szerző:
hvg.hu

Szörnyű jóslat jelent meg a napokban az egykor ígéretes hemoglobin alapú vérkészítményről - írja a Wired.

„A mesterséges vér nem úgy néz ki, mint amivel szívesen feltöltetnénk a vénáinkat” – írta a Wired hat évvel ezelőtti augusztusi számában Wil McCarthy. Aki akkor még nem tudta, hogy mennyire igaza lesz a hemoglobin alapú készítménnyel kapcsolatban, mivel a mesterséges vér akkor még nagyon is ígéretesnek tűnt. Gyakori ugyanis, hogy a szerológiai vizsgálatokban a rendelkezésre álló összes vér inkompatibilisnek bizonyul a beteg számára, ellenben, a mesterséges vérrel nincsenek ilyen gondok, szavatosságát pedig három évig is megőrzi, s fagyasztani sem kell.

Ám a különböző vérpótló szerek kísérletének egy friss elemzése felfed néhány megdöbbentő eredményt. Kiderült ugyanis, hogy a művér kisepri a nitrogén-oxidot, érszűkületet okozva; így azok, akik megkapták, azoknál majdnem háromszor valószínűbb, hogy szívrohamot kapnak, és 30 százalékkal nő az esélyük a halálra. Az amerikai orvosi szövetség (AMA) folyóirata éppen ezért követeli a kísérletek leállítását, amelyben közel 4 ezer páciens - akik 16 viszgálatban 5 különböző típusú mesterséges vért tesztelt.

Dopping művérrel

A Nemzetközi Doppingellenes Szabályzat tiltólistáján szerepel az összes, oxigén-felvétel, -szállítás és -leadás mesterséges fokozására alkalmas készítmény, mint amilyenek a hemoglobin-alapú vérpótló készítmények is. A vér oxigénszállító képessége ugyanis nagyban befolyásolja a sportoló teljesítményét, amelyet növelni lehet – többek között – saját, vagy mesterséges vér befecskendezésével, valamint vérképzés fokozó hatású eritropoetin-nel (EPO). Napjainkban a doppingolni vágyók előszeretettel használnak mesterséges vért, mivel a saját vér levétele és tárolása macerás. Ez a típusú vérdopping pedig majdhogynem kimutathatatlan, szemben az EPO-val, amelyről köztudott, hogy vérsűrűség fokozó hatása miatt túladagolása halálos.

Charles Natanson, a közegészségügy intézet (National Institutes of Health, NIH) vizsgálója vezette az elemzést, amelyet a Journal of the American Medical Association (JAMA) is közölt. A szakemberek szerint a kivizsgálás arra enged következtetni, hogy az amerikai gyógyszer engedélyezési és felügyeleti szerv (Food and Drug Administration, FDA) jóváhagyta a mesterséges vérpótlékokkal való kísérleteket, noha a megjelent tanulmányok után világossá vált, hogy a vitatott termékek növelik a szívroham és a halál kockázatát.

Annak ellenére, hogy a mesterséges vér alkalmazására főként a fejlődő országokban - ahol a vérkészítmények hiányos kivizsgálása miatt fontos a kockázatmentes vérpótlás széleskörű biztosítása, valamint a harctereken is nagy szükség lenne rá - az ilyen jellegű termékek fejlesztésére való törekvéseket beárnyékolják az ismételt hibák és a kialakuló viták. Részben azért, mert néhány terméket anélkül teszteltek, hogy a páciens beleegyezését adta volna a kutatóknak, több kísérlet pedig azzal a kifogással kapott zöld jelzést, hogy a sérült beteg öntudatlan volt, és nem volt elegendő idő arra, hogy egy családtagtól kérjenek hozzájárulást.

Miután az állampolgári jogokat védő szervezet, a washingtoni Public Citizen hivatalos úton kérte az FDA-tól a szervhez benyújtott anyagokhoz való hozzáférést, egybegyűjtötték az 1998-2007 között lezajlott összes tesztelés anyagát. A felszínre került tanulmányokat ezt követően elemezte Natanson és csapata. Az elérhető adatokra alapozva a szakemberek szerint az FDA-nak már 2000 tájékán tudnia kellett volna a kockázatokról. „Azóta újabb öt kísérletet végeztek el - beleértve azt a 2004-ben készült 714 beteg részvételével zajlott vizsgálatot, akikből 11-en szívrohamot kaptak, míg 47-en meghaltak” – mondta Natanson.

Noha egyik vérpótló terméket sem hagyták jóvá az Egyesült Államokban, öt tanulmány folyik nyolc más országban, és az FDA is fontolóra vette, hogy szabad utat ad annak a haditengerészeti kísérleti kérésnek, miszerint 334 sérült páciensen alkalmazhassák az egyik készítményt.

A Biopure gyógyszerkutató vállalat mint alapvető tévedést, elítélte az elemzést. A.G. Greenburg, a vállalat orvosi ügyekkel foglalkozó alelnöke szerint a termékek között hatalmas különbségek vannak, így az ömlesztett adatokkal nem lehet mit kezdeni, azért sem, mert eltérő alkalmazásokról van szó.

Ám a gyógyszerkutató cég egyik volt vezetője egyetért az elemzéssel. „A kockázat mindenre kiterjed, ami azt jelenti, hogy jelen van minden terméknél” – mondta D. Hoffman a bostoni Massachusetts General Hospital intenzív osztályának vezetője, aki korábban a Biopure egészségügyi igazgatója és fő tisztiorvosa volt. Hoffman elmondta, korábban megpróbálta rábírni a vállalatot, hogy állítsa le a kísérleteket, amikor kérdésessé vált a termék biztonsága. „A vezetőséghez fordultam, de leszavaztak” – mondta.  

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Tech

Orvosi csoda: vércsoportot váltott egy kiskorú

Vércsoportot váltott és átvette a szervdonor immunrendszerét egy ausztrál lány: a világon ő az első ismert szervátültetett páciens, akinek ez sikerült - közölték pénteken az orvosok. Demi-Lee Brennan, aki most 15 éves, kilenc évesen kapott új májat, amikor a sajátja felmondta a szolgálatot.

Bari Máriusz Tech

Halált is okozhat a transzplantációs vér

A vérbankokban tárolt vér lehet a kiváltó oka a transzplantációt kapott betegek szívpanaszainak, derült ki a Duke University két kutatócsoportjának felfedezései nyomán. A probléma: a vér nitrogén-monoxid tartalma három óra alatt lebomlik.

hvg.hu Plázs

Nem lesz többé vérhiány, megváltoztatható a vércsoport

Az A, B és AB típusú vér nullás vércsoportúvá alakítására dolgozott ki új módszert egy nemzetközi kutatócsoport az amerikai Harvard egyetemen. Az újonnan felfedezett technika a vérátömlesztéskor fellépő hiányt segít megoldani.

Plázs

A vércsoport megváltoztatása

A vérátömlesztések évszázados problémáját oldhatja meg egy múlt héten beharangozott készülék, igaz, a legújabb orvosi trendek szerint erre mind kevesebb szükség van.

Ellie Goulding és Dj Fresh is jön a STRAND Fesztiválra

Ellie Goulding és Dj Fresh is jön a STRAND Fesztiválra

Nézné a végrehajtó, mire mennek a felcsúti tao-pénzek, csak nem tudja megnyitni a pendrive-ot

Nézné a végrehajtó, mire mennek a felcsúti tao-pénzek, csak nem tudja megnyitni a pendrive-ot

Fürjes az M1 Karácsony-interjúja után: Ez vállalhatatlan volt

Fürjes az M1 Karácsony-interjúja után: Ez vállalhatatlan volt

Itt az első dal az új Pearl Jam albumról

Itt az első dal az új Pearl Jam albumról

Kézilabda-Eb: Magyarország nagy gólkülönbséggel kikapott Portugáliától

Kézilabda-Eb: Magyarország nagy gólkülönbséggel kikapott Portugáliától

Megkezdődött Harvey Weinstein pere New Yorkban

Megkezdődött Harvey Weinstein pere New Yorkban