szerző:
Medipress
Tetszett a cikk?

Előfordul, hogy a nyaralásunk alatt jobban alszunk, s azt kívánjuk, bárcsak mindig ilyen jól tudnánk pihenni. A German Institute for Quality and Efficiency in Health Care (IQWiG) szerint nem csak az segíthet a jobb alvásban, ha a hátunk mögött hagyjuk mindennapi gondjainkat. A megfelelő alvási szokások egész évre biztosíthatják nyugodt álmunkat.

A gyógyszeres kezelések csak rövidtávon segítenek. Az Egészségügyi Minőség és Gazdaságosság Intézet (German Institute for Quality and Efficiency in Health Care, IQWiG) adatai szerint a relaxációs technikák azonban sokat segíthetnek az éjszakai pihenésben. A szakemberek arról is beszámolnak, hogyan változnak alvási szokásaink életünk során, és hogy egy felnőtt embernek általában nincs szüksége napi 8 órányi alvásra.

Egyre kevesebb altató

A fejlett országokban minden ötödik ember küzd alvási problémákkal élete valamelyik szakaszában. E kérdés feltárásához az IQWiG több, az alvással és az alvászavarokkal foglalkozó tudományos kutatás adatait elemezte. Ennek során azt találták, hogy manapság sokkal kevesebb altatót - akár növényi eredetűt – használnak például Németországban, mint korábban. Bár az olyan növényi alapú szereket, mint a valeriána, régóta ismeri a tudomány, a gyógyszerkísérletek szerint ezek hatékonysága korántsem meggyőző. 

“A hagyományos altatók fontosak lehetnek bizonyos esetekben, de sok káros mellékhatásuk is van, és nem jelentnek hosszútávú megoldást. Az idős emberek esetében az alatók növelhetik az elesés veszélyét, valamint kölcsönhatásba léphetnek más gyógyszerekkel. Ezek a szerek nem oldják meg az olyan, háttérben meghúzódó problémákat, mint amilyen a depresszió vagy azok a körülmények, amelyek az álmatlan éjszakákat okozzák” – figyelmeztet Peter Sawicki professzor, az IQWiG igazgatója.

A szokásokon múlik a éjszakai pihenés

Kísérletek bebizonyították, hogy sok ember hamarabb tudna elaludni, ha használná azokat a relaxációs technikákat, amelyek segítenek a “kikapcsolásban”. Emellett a kutatók azt is ajánlják, hogy csak akkor menjünk lefeküdni, ha valóban fáradtak vagyunk, és aludni szeretnénk. Az olvasás vagy a tévézés nehezítheti az elalvást. És ha nem tudunk elaludni, inkább keljünk fel, és csináljunk valami mast, minthogy az ágyban fekve csak arra koncentrálunk, mikor jön már az álom. Az is segíthet, ha minden nap azonos időben kelünk fel. Ha valaki krónikus álmatlanságban szenved, nem ajánlatos napközben szundítania, mivel ez is nehezítheti az éjszakai elalvást. Ne igyunk koffein- vagy alkoholtartalmú italokat elalvás előtt, mivel ezek is megnehezítik az éjszakai pihenést.

Az IQWiG munkatársai azt is megvizsgálták, átlagosan hány óra alvásra van szükségünk naponta. Kiderült, ahogy az emberek öregszenek, egyre kisebb alvásigényük, míg egy gyereknek vagy egy tinédzsernek napi 8 vagy több órát kell aludnia, felnőttként általában elég napi 7 óra alvás is.  

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Keménykedhet Trump, de ez is kevés lehet az iráni keményvonalasok túléléséhez

Keménykedhet Trump, de ez is kevés lehet az iráni keményvonalasok túléléséhez

Az újbudai Nyéki Imre Uszodát is bezárhatják a koronavírus-para miatt

Az újbudai Nyéki Imre Uszodát is bezárhatják a koronavírus-para miatt

A Ferrari is bezárkózott a koronavírus elől

A Ferrari is bezárkózott a koronavírus elől