szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Valóságos időzített bombaként írja le a kínai egészségügyről megjelent friss tanulmány az olyan, többek között az elhízásra és a dohányzásra visszavezethető krónikus betegségeket, mint a rák, illetve a légzőszervi és szívbetegségek.

Míg 1990 előtt a járványok számítottak a legsúlyosabb gondnak a kínai egészségügy számára, napjainkban a krónikus betegségek jelentik a fő problémát; a 2005-ben bekövetkezett természetes halálesetek háromnegyede ezekre volt visszavezethető. A szakértők szerint legfőbb ideje, hogy a kínaiak változtassanak étrendjükön, abbahagyják a dohányzást és elkezdjenek rendszeresen mozogni.
   
Kínai és amerikai kutatóknak a The Lancet című orvosi szaklapban megjelent írása szerint 1982 és 2002 között jelentősen, 25-100 százalékkal - országrészenként eltérő mértékben - nőtt a napi zsírfogyasztás, megnövelve a szívbetegség és a rák kialakulásának kockázatát. Egészségtelenül magas a sófogyasztás is; átlagban eléri a napi 12 grammot, jelentősen hozzájárulva ahhoz, hogy 177 millió kínai felnőttnek magas a vérnyomása. Országos kampányt kellene indítani a sóbevitel csökkentése érdekében - javasolta a kutatócsoport.
   
Mindezek mellett a túlsúlyosak aránya Kínában - tíz év alatt 40 százalékot növekedve - 2002-ben elérte a 23 százalékot. A népesség hét százaléka egyértelműen elhízott.
   
Hat évvel ezelőtt egy átlagos kínai dohányos napi 15 cigarettát szívott, 1984-ben még csak 13-at. Az éves cigarettafogyasztás 2002 és 2006 között 17 százalékkal nőtt, két éve már meghaladta a kétmilliárd szálat. Felmérések szerint 2003-ban minden második kínai férfi rendszeresen dohányzott. Kína súlyos árat fizethet, ha nem sikerül visszaszorítani a dohányzást: 2050-ig 100 millió kínai férfi halhat meg idő előtt, s ennek gazdasági következményei is lehetnek - figyelmeztettek a kutatók.
   
Rámutattak arra is, az ázsiai országban végbement gazdasági fejlődés eredményeként az egészségügyben is óriási egyenlőtlenségek alakultak ki. A legelmaradottabb vidékeken a csecsemőhalálozás mértéke csaknem ötször akkora, mint a fejlettebb térségekben (123 illetve 26 ezrelék). Vidéken több mint hatszor annyi gyerek nem éri meg az ötéves kort, mint a nagyvárosokban (64, illetve 10 ezrelék). Míg Sanghajban 78 év a születéskor várható átlagos élettartam, az egyik legszegényebb tartományban, az északnyugati Kanszuban (Gansu) 66 év.
   
A kutatók arra is kitértek, hogy megfelelő egészségbiztosítás híján a háztartások jövedelmének egyre nagyobb hányadát emésztik föl az egészségre fordított kiadások. Egy egyszeri kórházi ápolás átlagos költsége majdnem eléri az egy főre jutó éves jövedelem mértékét; a népesség tekintélyes hányadának - közel 40 százaléknak - gondot okoz az egészségügyi ellátás megtérítése.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Plázs

Kik fognak elhízni?

Könnyebben szednek fel plusz kilókat a gyakran a neten lógó, keveset alvó vagy rendszeresen alkoholt ivó lányok és fiatal nők, mint társaik - állapította meg egy amerikai tanulmány.

Medipress Plázs

A dohányzásnál is veszélyesebbek a mobiltelefonok

Egy világhírű idegsebész a mobiltelefonok által okozott rákos megbetegedések nagymértékű növekedésére hívja fel a világ lakosságának figyelmét, és a sugárzás csökkentésére irányuló azonnali lépések megtételére szólítja fel az ipart.

MTI Plázs

Kevesebb az szívinfarktus, ha tilos a dohányzás

Ha valamennyi étteremben, kocsmában, munkahelyen és hivatalban soha nem gyújt rá senki, egy év alatt jelentősen csökken a szívinfarktus miatt kórházba szállított betegek száma. A Skóciából származó adatokat a világ első számú orvosi folyóirata, a New England Journal of Medicine közölte.

hvg.hu Plázs

Hogyan vezethetik be az elhízási adót?

Az elhízás a jövőben még nagyobb méreteket ölt. Milyen következményekre számíthatunk? A hízási adó már évek óta nyílt viták tárgya. Azon az alapon lehetne bevezetni, hogy ha valaki tudatosan olyan élelmiszereket vagy ételeket értékesít, amelyek megbetegítik vagy a betegségek iránt fogékonyabbá teszik az embereket, akkor viselnie kell a jövőbeli kezelés költségeinek egy részét. Részlet a HVG Kiadó gondozásában megjelent Jövő-dosszié című könyvből.

MTI Plázs

Elhízás: a szénhidrát vagy a zsír az ellenség?

Világszerte aggasztó mértékű az elhízás mind a fejlett, mind a fejlődő országokban. Nem esztétikai problémáról vagy szó, hanem krónikus betegségről, az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) 1998-ban deklarálta betegségnek a tekintélyes túlsúlyt - hangzott el a Magyar Elhízástudományi Társaság hétfői ülésén.

A közepes és nagy magyar cégek 70 százaléka ígér fizetésemelést

A közepes és nagy magyar cégek 70 százaléka ígér fizetésemelést

Milyen vakcinákkal oltanak most Magyarországon, kik kaphatják, és melyikből mennyi kell? Íme a válaszok

Milyen vakcinákkal oltanak most Magyarországon, kik kaphatják, és melyikből mennyi kell? Íme a válaszok

Legalább 13 halottja van egy kaliforniai horrorbalesetnek

Legalább 13 halottja van egy kaliforniai horrorbalesetnek