szerző:
MTI

Valóságos időzített bombaként írja le a kínai egészségügyről megjelent friss tanulmány az olyan, többek között az elhízásra és a dohányzásra visszavezethető krónikus betegségeket, mint a rák, illetve a légzőszervi és szívbetegségek.

Míg 1990 előtt a járványok számítottak a legsúlyosabb gondnak a kínai egészségügy számára, napjainkban a krónikus betegségek jelentik a fő problémát; a 2005-ben bekövetkezett természetes halálesetek háromnegyede ezekre volt visszavezethető. A szakértők szerint legfőbb ideje, hogy a kínaiak változtassanak étrendjükön, abbahagyják a dohányzást és elkezdjenek rendszeresen mozogni.
   
Kínai és amerikai kutatóknak a The Lancet című orvosi szaklapban megjelent írása szerint 1982 és 2002 között jelentősen, 25-100 százalékkal - országrészenként eltérő mértékben - nőtt a napi zsírfogyasztás, megnövelve a szívbetegség és a rák kialakulásának kockázatát. Egészségtelenül magas a sófogyasztás is; átlagban eléri a napi 12 grammot, jelentősen hozzájárulva ahhoz, hogy 177 millió kínai felnőttnek magas a vérnyomása. Országos kampányt kellene indítani a sóbevitel csökkentése érdekében - javasolta a kutatócsoport.
   
Mindezek mellett a túlsúlyosak aránya Kínában - tíz év alatt 40 százalékot növekedve - 2002-ben elérte a 23 százalékot. A népesség hét százaléka egyértelműen elhízott.
   
Hat évvel ezelőtt egy átlagos kínai dohányos napi 15 cigarettát szívott, 1984-ben még csak 13-at. Az éves cigarettafogyasztás 2002 és 2006 között 17 százalékkal nőtt, két éve már meghaladta a kétmilliárd szálat. Felmérések szerint 2003-ban minden második kínai férfi rendszeresen dohányzott. Kína súlyos árat fizethet, ha nem sikerül visszaszorítani a dohányzást: 2050-ig 100 millió kínai férfi halhat meg idő előtt, s ennek gazdasági következményei is lehetnek - figyelmeztettek a kutatók.
   
Rámutattak arra is, az ázsiai országban végbement gazdasági fejlődés eredményeként az egészségügyben is óriási egyenlőtlenségek alakultak ki. A legelmaradottabb vidékeken a csecsemőhalálozás mértéke csaknem ötször akkora, mint a fejlettebb térségekben (123 illetve 26 ezrelék). Vidéken több mint hatszor annyi gyerek nem éri meg az ötéves kort, mint a nagyvárosokban (64, illetve 10 ezrelék). Míg Sanghajban 78 év a születéskor várható átlagos élettartam, az egyik legszegényebb tartományban, az északnyugati Kanszuban (Gansu) 66 év.
   
A kutatók arra is kitértek, hogy megfelelő egészségbiztosítás híján a háztartások jövedelmének egyre nagyobb hányadát emésztik föl az egészségre fordított kiadások. Egy egyszeri kórházi ápolás átlagos költsége majdnem eléri az egy főre jutó éves jövedelem mértékét; a népesség tekintélyes hányadának - közel 40 százaléknak - gondot okoz az egészségügyi ellátás megtérítése.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Plázs

Kik fognak elhízni?

Könnyebben szednek fel plusz kilókat a gyakran a neten lógó, keveset alvó vagy rendszeresen alkoholt ivó lányok és fiatal nők, mint társaik - állapította meg egy amerikai tanulmány.

Medipress Plázs

A dohányzásnál is veszélyesebbek a mobiltelefonok

Egy világhírű idegsebész a mobiltelefonok által okozott rákos megbetegedések nagymértékű növekedésére hívja fel a világ lakosságának figyelmét, és a sugárzás csökkentésére irányuló azonnali lépések megtételére szólítja fel az ipart.

MTI Plázs

Kevesebb az szívinfarktus, ha tilos a dohányzás

Ha valamennyi étteremben, kocsmában, munkahelyen és hivatalban soha nem gyújt rá senki, egy év alatt jelentősen csökken a szívinfarktus miatt kórházba szállított betegek száma. A Skóciából származó adatokat a világ első számú orvosi folyóirata, a New England Journal of Medicine közölte.

hvg.hu Plázs

Hogyan vezethetik be az elhízási adót?

Az elhízás a jövőben még nagyobb méreteket ölt. Milyen következményekre számíthatunk? A hízási adó már évek óta nyílt viták tárgya. Azon az alapon lehetne bevezetni, hogy ha valaki tudatosan olyan élelmiszereket vagy ételeket értékesít, amelyek megbetegítik vagy a betegségek iránt fogékonyabbá teszik az embereket, akkor viselnie kell a jövőbeli kezelés költségeinek egy részét. Részlet a HVG Kiadó gondozásában megjelent Jövő-dosszié című könyvből.

MTI Plázs

Elhízás: a szénhidrát vagy a zsír az ellenség?

Világszerte aggasztó mértékű az elhízás mind a fejlett, mind a fejlődő országokban. Nem esztétikai problémáról vagy szó, hanem krónikus betegségről, az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) 1998-ban deklarálta betegségnek a tekintélyes túlsúlyt - hangzott el a Magyar Elhízástudományi Társaság hétfői ülésén.

Nagyon hasznos funkcióval bővült a Google Maps, de nem örülhet neki mindenki

Nagyon hasznos funkcióval bővült a Google Maps, de nem örülhet neki mindenki

Több mint hetvenen meghaltak a heves esőzések miatt Dél-Afrikában

Több mint hetvenen meghaltak a heves esőzések miatt Dél-Afrikában

104 milliót költöttek a gólyák és denevérek védelmére a Balaton-felvidéken

104 milliót költöttek a gólyák és denevérek védelmére a Balaton-felvidéken

Máris felkerült a netre a Bosszúállók: Végjáték, pedig sok helyen még be sem mutatták

Máris felkerült a netre a Bosszúállók: Végjáték, pedig sok helyen még be sem mutatták

Nincs már magyar krumpli a boltokban

Nincs már magyar krumpli a boltokban

Kilencedik olimpiájára készül egy sportlövő

Kilencedik olimpiájára készül egy sportlövő