szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Akadhatnak olyanok, akik szerint a paradicsom kifejezetten unalmas hely, ami túl jó, túl szép, ott bizonyára nem...

Kattintson a képre, ha többre is kíváncsi Tahitiből!
©

Akadhatnak olyanok, akik szerint a paradicsom kifejezetten unalmas hely, ami túl jó, túl szép, ott bizonyára nem történik semmi érdekes. Bár Tahiti valóban igen közel áll ahhoz, amit tökéletesnek neveznek, ennek ellenére unatkozni egészen biztosan nem fog senki, aki rászánja a szükséges időt és pénzt a szigetcsoportra. Talán ezt a két hátrányát lehetne ugyanis csak említeni Tahitinek, hogy messze van és sokba kerül, de még soha senki nem panaszkodott, miután visszatért, úgyhogy minden bizonnyal megéri.

Tahiti szigetei az Egyenlítő környékén találhatóak, ezért a hőmérséklet trópusi, 28 és 35 fok között változik. A tartós meleg ellenére azonban itt is van esős évszak, a legtöbb csapadék november-március között esik, éppen ezért ez az időszak olcsóbbnak is számít. A főszezon júniustól októberig tart, a turisták nagy része ilyenkor keresi fel a  a szigeteket, a legdrágább és legzsúfoltabb periódus július 1-től szeptember 15-ig tart, ezt érdemes elkerülni.

További fotók galériánban, kattintson!
©

Repülőnk a szigetcsoport nevét is adó Tahiti nevű főszigetre érkezik, Papeete városába, amely egyben a főváros is. Bár a térképen úgy tűnhet, egymáshoz közel fekszenek a szigetek, a valóságban akár 1000 kilométer is lehet köztük. Ekkora távolságokon a legtöbb esetben a hajónál már jóval praktikusabb a repülő, az Air Tahiti belföldi járataival akár az összes szigetet bejárhatjuk.

De mit is lehet Tahitin csinálni? Aki azt gondolja, hogy úgysincs más, csak a homok, a tenger, meg a pálmafák, az nem is tévedhetne nagyobbat. Persze ha valakinek nincs más vágya, mint egész nap a sekély vízben élvezni a napsütést, nyilván megteheti, akár még az étkezések kedvéért sem kell kiszállnia a vízből, de Tahiti ennél sokkal többet kínál. Ha pedig már utaztunk 22 órát és befizettünk nem kevés pénzt, próbáljunk meg minél többet kihozni a rendelkezésünkre álló, lehetőleg legalább egy, de inkább két hétből.

©

Kultúra
Gauguinnek köszönhetően Tahiti nem marad nyugati képzőművészet nélkül, a híres festő múzeumában megtekinthetjük gyönyörű képeit. De talán a máig élő hagyományos polinéz kultúra még érdekesebb, mint Gauguin festmények. A Tamure (ejtsd tamuré) a tahiti táncosnők (Vahines) híres ringatózó/riszáló tánca. Csípőjükön növényfüzérrel, fejükön pedig virágkoszorúval táncolnak a Pahu (kicsi dob) és az Ukulele (ejtsd ukulélé) ritmusára, mely a gitár helyi változata. Talán nem a világ legbonyolultabb tánca, de ez semmit sem von le bájából és hitelességéből.  A keresztény vallás előtti szent rituálék és a polinéz istenek legendái ma is élnek, Raiatea szent szigetén fennmaradtak az ún. Marae-k is, kőből készült emlékhelyek, ahol a szertartások és a törzsi koronázások folytak. A Heiva ünnepén, amely egész júliuson át tart Papeete szigetén, megcsodálhatjuk a tradícionális táncokat és viseleteket.

A Csendes-óceán népei számára a tetoválás sajátos művészeti forma, amely többet jelent egy egyszerű esztétikai kifejezésnél. A tetoválásnak megvan a saját nyelvezete, mely meghatározza az egyén szociális helyzetét. Régen egy-egy hősies cselekedetet is jelölt vagy az adott személy közösségben közösségben betöltött szerepét. A mai tetoválások a személyiséget fejezik ki, egy csoporthoz vagy szigethez való tartozást. Sok olyan turista van, aki kifejezetten a hagyományos motívumokat őrző, de már modern technikát alkalmazó tetoválóművészek kedvéért utazik Tahitire, hogy aztán saját test-képpel távozzon.

[[ Oldaltörés: Természet, sport és az ízek élvezete ]]

 

Kattintson a képre, ha többre kíváncsi!
©

Természeti látványosságok
A különleges növények rajongói igazán tobzódhatnak Tahitin, és akinek esetleg a “mezei” növényzet nem elég, Papeetetől nem messze, a botanikus kertben élvezheti a trópusi flórát, nem meglepő módon itt található a világ leggazdagabb orchidea gyűjteménye is.

A tengerpartok barátai számára a szigetcsoport gyönyörű meglepetéseket rejt, csak egy kicsit kalandozni kell, ha kiváncsiak vagyunk a legszebbekre. A főszigethez közeli Moorea szigetét például semmiképpen sem szabad kihagyni, komppal csak egy félóra és a csodás öblökhöz ráadásul még egy vízesés is jár Afareaitu néven. Moorea-n még egy hatalmas vanília ültetvényt is megnézhetünk, illetve erre található az egyik legnépszerűbb delfinmegfigyelő hely is. 

Kicsit távolabb Bora Bora várja krisztálytiszta vízével az utazókat. Bora Bora nevét szinte mindenki ismeri a számtalan filmnek és a bulvárlapoknak köszönhetően, hiszen igen népszerű célpont azok számára, akik háborítatlan pihenésre vágynak. Az aránylag apró szigetet a világ talán legszebb lagúnája övezi, a sziget közepén pedig egy közel 700 m-es hegycsúcs magasodik ellenpontként. Az egyébként lakatlan korallzátonyokon cölöpökön álló, sokszor üvegpadlójú luxusházakban élvezhetjük az életet. A bátrabbak nem csak padlón keresztül figyelhetik a halakat, de résztvehetnek cápa és rájaetetésben is.

©

Sport
Hogy melyek a világ legjobb helyei búvárkodáshoz, az nehezen eldönthető kérdés, de hogy Tahiti rajta van az összesített toplistán, az nem kétséges. A szigetcsoporton belül a legszebb merülőhelyek a Moorea, Bora-Bora és Tuamotu partjainál található Aquarium, Saint-Etienne, Source, Arue és a la pointe Vénus.

A szörfösöknek is jó dolga van errefelé, több hullámlovaglásra alkalmas területből válogathatnak, a Papeete közeli Teahupoo világszerte híres hatalmas hullámai azonban csak a legjobbaknak ajánlott. Tahitire indulván a túracipőt is nyugodtan becsomagolhatjuk, számtalan kedvező lehetőség csábít a gyaloglásra. A tapasztaltabb túrázók megmászhatják az Aorai hegyet (2066 m), de a főszigettől legtávolabb található, vadregényes Marquises-szigetek szintén vonzó lehet a gyalogsport szerelmesei számára.

©

Az evezős sportok híveinek a Va’a-t ajánljuk, mely a pirog csónak polinéz változata. A Csendes-óceán népei ezzel a könnyű facsónakkal közlekedtek a szigetek között akár több száz és ezer kilométeren át. Még ma is használják őket, főként halászatra. Július közepén rendezik meg a népszerű Tiurai evezős versenyt, amelyen Papeete-től nem messze, 300 - 3, 6 vagy 16 evezősből álló - csapat méri össze tudását, feledhetetlen látványt nyújtva.

Gasztronómia
Francia Polinézia szigetein a nyers hal a közkedvelt. A frissen fogott halakat, (tonhal, rouget vagy bonite szeletek) citromlével és kókusztejjel a tálalás előtt néhány perccel pácolják. A Guaguin képekről már ismert helyi sertések húsa is ízletes, érdemes kipróbálni valamelyik bennszülött receptet.
Mielőtt felfedezték volna a szigeteket, a gyümölcskínálat aránylag limitált volt, de a hajósoknak köszönhetően mára hatalmas választék áll rendelkezésre a görögdinnyétől a mangóig. Tahiti nemzeti itala a híres Hinano nevű sör, bár természetesen a friss gyümölcsökkel készült koktélok végtelen varicióját is érdemes kipróbálni.

-KM-

(Köszönjük a Tiki Tours cikkünk készítéséhez nyújtott szakértő segítségét!)

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Veszteséges a Magyar Posta, mégis nyereséget termel

Veszteséges a Magyar Posta, mégis nyereséget termel

Húszezer tonna olajszármazék mérgezett meg évtizedekre egy sarkvidéki folyót

Húszezer tonna olajszármazék mérgezett meg évtizedekre egy sarkvidéki folyót

Az ellenzék elutasította saját, kiherélt klímajavaslatát, de a Fidesz megszavazta

Az ellenzék elutasította saját, kiherélt klímajavaslatát, de a Fidesz megszavazta