szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Luxusszállodát tesztelni nem különösebben nehéz feladat.

©

Luxusszállodát tesztelni nem különösebben nehéz feladat. A valódi próbatételt nem az újságírók jelentik a magas színvonalú helyek számára, hanem a fizetős vendégek, akik helyzetükből adódóan megszokták, hogy a legjobbat kapják mindig, mindenhol. Az üzletemberek, a hírességek, a politikusok és a sportolók választásai minden cikknél jobban mutatják, mennyire felel meg jóhírének egy-egy szálloda. 

Nos, a Le Meridienhez annyira ragaszkodott annak idején az amerikai elnök, George Bush, hogy ha nem kapott volna szobát a hotelben, inkább meg sem szállt volna Budapesten ittjártakor. De - kivételesen - egyetért Bush-sal a Travel and Leisure magazin is, amely a világ egyik legszebb hoteljének tartja a Starwood lánchoz tartozó budapesti szállodát, és még a Tripadvisor is, ahol pedig az olvasók szavazatai alapján bekerült a legjobb 10 közé Európában.

©

Ha valaki volt olyan szerencsétlen és valamilyen oknál fogva belülről is ismerte az Adria palotát a rendszerváltás előtt, amikor még a Budapesti Rendőrfőkapitányságnak adott otthont, valószínűleg nem hinné el, hogy a Le Meridien ugyanabban az épületben működik. 

Az alagsori börtöncellák helyén például konferenciatermek találhatóak. Bár a szálloda egyáltalán nem mondható óriásinak, a hangulat mégis uralkodói. Mondjuk mint egy király kisebb kastélya, hogy ne túlozzunk. 

Egy kényelmes királyé, mert ugyan minden nagyon elegáns, de szerencsére ettől még jól érezhetjük magunkat. Kivéve a háttérzenét, abban nagyon nem egyezett az ízlésünk.

A személyzet is tudja, hogy a Meridienben a kényelem a legfontosabb és ennek megfelelően nem nyomasztják a vendéget mindenféle buta formaságokkal. 

©

Eleddig a legváltozatosabb munkavállalói gárdát tapasztaltuk meg a Meridienben, amit mi kifejezetten vonzónak találtunk. 

Az átrium igen látványos üvegkupolája mellett megakadt a szemünk néhány pont odaillő festményen is, igaz, csak ideiglenesen voltak láthatóak a rendszeresen frissülő kortárs kiállítás keretében, de éppen nagyon passzoltak aranyos színükkel. 

Az impozáns átriumban egyébként, ahol a reggelit is felszolgálják, már négy éve minden karácsonykor hajléktalanokat látnak vendégül egy igazi francia luxus vacsorára. 

A The Leading Hotels of the World nevű szervezetbe való bekerüléshez nem feltétel ugyan a társadalmi szerepvállalás, de örömmel látjuk, hogy a Kempinski mellett egy másik magyar luxushotel is megteszi a magáét.

©

Annak ellenére, hogy maga a hotel valóban nem nagy, majdhogy nem butikszálló, a szobák méretezésénél rendkívül gáláns volt a tervező és tulajdonosok. A legkisebb szobák is igazán tágasak és kellemesek, a belsőépítész remek munkát végzett, a befektető pedig nem sajnálta a pénzt. 

Az angol lakberendezőnek köszönhetően, bár elvileg mindenki franciásnak érzi a Meridient és a közösségi terek valóban meg is felelnek ennek az elvárásnak, a szobákban sokkal inkább angolosan provinciális a stílus.

Mintha csak egy hipergazdag és tökéletes ízlésű brit nagynénink hétvégi házában töltenénk a hétvégét. Azért nem bántuk volna, ha a nagynéni jobban odafigyel a falon látható képekre, hogy ne jelenjen meg a házon belül többször is ugyanaz a gyümölcstál, de persze mi telhetetlenek vagyunk. 

[[ Oldaltörés: Elnöki lakosztály és az ízek orgiája ]]

©

A két elnöki lakosztály nagyon helyesen semmiben sem hasonlít egymásra, legfeljebb csak méretben és eleganciában, a stílusuk teljesen eltérő. 

Az egyik könnyed, világos, barátságos, a másik, amelyikben az amerikai elnök is aludt, sötétebb, tekintélyesebb hangulatú – viszont körben az erkélyen a fejmagasságban lévő oszlopok remekül elhárítják az esetleges orvlövészek golyóit.

A földszinti Le Bourbon étterem megfelel a franciás hírnévnek, a konyha elsősorban a frank stílust képviseli, még egy provanszias látványrészlegük is van különleges alkalmakra. 

Előételnek egy pompás, tésztás-sajtos-paradicsomos kreációt kaptunk, gyakorlatilag tökéletes zöldsalátával, ez utóbbit otthon is ki fogjuk próbálni, annyira nagy hatással volt ránk a rukkola, galambbegy, jégsaláta trió. 

©

Főételként egy egészen különleges, gyömbéres tőkehal érkezett, amely valóban meglepett minket. 

A gyömbér ugyanis nem csak valamiféle háttér ízként volt jelent, de a hal bundáját alkották a friss gyömbérdarabkák, így sikerült teljesen feldobni a  neutrális ízt.

Unalmas már folyton csak ismételni, hogy ránk mindig a desszert van a legnagyobb hatással, de bizony most is ez történt, úgy látszik, nem változunk, kár is lenne megjátszanunk magunkat egy ilyen egyértlemű helyzetben.

A csokoládés, epres és fahéjas költemények közül nehéz volt választani, olyannyira, hogy muszáj visszatérnünk még a sütik kedvéért. 

©

Akik hozzánk hasonlóan desszert rajongók vagy nem tudják, hol vásároljanak igazán minőségi tortát születésnapokra, ünnepi alkalmakra, most örülhetnek, mert a Le Bourbonból el is lehet vinni a finomságokat. 

Ráadásul még az árak is barátságosabbak, ha magunkkal visszük és nem helyben fogyasztjuk el, ez egészen ritka akció manapság, mi csak értékelni tudtuk.

Viszont ha mégsem akarunk elszakadni a kellemes környezettől, és helyben maradunk, mindenképpen nézzünk körül kicsit és próbáljuk meg elképzelni, mekkora munka lehetett egy szocialista rendőrkapitányságból létrehozni a Le Meridien lánc egyik legszebb hoteljét. 

Részünkről bármikor vihetik bármelyik középületünket, jó munkát végeztek.

-KM-

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!