szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Magyarország az egyik legkevesebb, fejenként évi 2-3 kilogrammnyi halat fogyasztó ország a világon. A halétel elsősorban az ünnepekhez kötődik nálunk, pedig kívánatos lenne nagyobb mennyiségben és gyakrabban fogyasztani.

Korábbi cikkünkben sorra vettük, miért előnyös az omega-3 zsírsavakat tartalmazó tengeri halak fogyasztása. E zsírsavak rendszeres fogyasztásának egyik kedvező élettani hatása például az, hogy nem leszünk szívbetegek. Ezek a jótékony zsírsavak csökkentik a gyulladásos folyamatok érfalkárosító hatását, kismértékben csökkentik a vérnyomást, a koleszterin- és trigliceridszintet, gátolják az érfalra felrakódó érelmeszesedést megelőző plakkok kialakulását, védik az érbelhártya épségét, javítják az érfal funkciót, szabályozzák a szívritmust, csökkentik a vér viszkozitását, gátolják a véralvadást és a vérlemezkék összecsapzódását, csökkentik a vérrögök (trombózis) kialakulásának veszélyét, a stroke (szélütés) vagy szívinfarktus kockázatát. Íme néhány recept, amely megkönnyíti a  dolgunkat a helyes táplálkozás kialakításában.

Mandulás harcsa

Hozzávalók: 0,5 kg harcsa, 10 dkg mandula, 1 evőkanál zsemlemorzsa, 1 evőkanál kukoricaolaj, 1 kis csokor petrezselyemzöld, só.

A megtisztított halat megsózzuk és fél órára félretesszük. A mandulát leforrázzuk, a barna héját eltávolítjuk, és a szemeket vékony lapocskákra vágjuk. (Használhatunk készen kapható mandulaforgácsot is.) A halszeletet megforgatjuk a zsemlemorzsában, és felhevített olajon mindkét oldalát pirosra sütjük. Papírszalvétára szedve felitatjuk a felesleges zsiradékot. A serpenyőben maradt néhány csepp zsiradékban a mandulaforgácsokat megpirítjuk, beleszórjuk a finomra vágott petrezselyemzöldet, végül a harcsára halmozzuk. Petrezselymes főtt burgonyával és salátával tálaljuk, paradicsom- és citromszeletekkel díszítjük.

Egy adag energia- és tápanyagtartalma: 296 kcal energia, 26,2 g fehérje, 19,4 g zsír, 3,9 g szénhidrát, 96,0 mg koleszterin, 2,6 g élelmi rost.

További receptek a HVG Online új egészségportálján.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

hvg.hu Plázs

Hogyan menthetik meg életünket a halak?

Magyarország az egyik legkevesebb, fejenként évi 2-3 kilogrammnyi halat fogyasztó ország a világon. A halak elsősorban az ünnepekhez kötődnek nálunk, pedig kívánatos lenne nagyobb mennyiségben és gyakrabban fogyasztani. De miért is előnyös az omega-3 zsírsavakat tartalmazó tengeri halak fogyasztása? Meggyőző érvek.