A szalmonellán kívül a staphylococcus baktériumtörzsek is komoly fertőzésforrást jelentenek, az ételbe jutva nagy mennyiségű toxint termelnek. A hasmenéssel, hasi görcsökkel, hányással, lázzal, fejfájással járó mérgezést elsősorban a tejtermékek, cukrászsütemények, fagylaltok, disznósajtok, vagdaltak, kolbászféleségek és a főtt húsok közvetítik. Gyakran az orr-torok nyálkahártyájáról, a bőrön levő gennyes sebekről kerül a kórokozó az ételbe, ezért elengedhetetlen a személyi higiéné, illetve a megfelelő hőkezelés, hűtés.
A botulizmust és a liszterózist a ritka, de súlyos szövődményekkel járó megbetegedések között említi a belgyógyász. A spórás talajbaktérium, a Clostridium Botulinum földszennyeződéssel kerül az élelmiszerre, toxinjai főként a házi kolbászban, hurkában, disznósajtban, húsban, halban, húskonzervekben szaporodnak el. A mérgezés általános rosszullétet, fejfájást, hányást, hasmenést okoz, komoly idegrendszeri zavarokhoz légzés illetve szívbénuláshoz vezethet. A liszterózis kialakulásáért pedig az élelmiszerben felhalmozódó Lysteria monocytogenes baktérium felelős, mely főként a gyerekeket, az időseket, betegeket veszélyezteti. Agyhártyagyulladást, általános vérmérgezést, terhesség esetén pedig vetélést okozhat. Alapos hőkezeléssel a baktériumok és toxinjaik is elpusztíthatók, a fertőzések is elkerülhetők.
A teljes cikket elolvashatja a HVG Online új egészségportálján.
A botulizmust és a liszterózist a ritka, de súlyos szövődményekkel járó megbetegedések között említi a belgyógyász. A spórás talajbaktérium, a Clostridium Botulinum földszennyeződéssel kerül az élelmiszerre, toxinjai főként a házi kolbászban, hurkában, disznósajtban, húsban, halban, húskonzervekben szaporodnak el. A mérgezés általános rosszullétet, fejfájást, hányást, hasmenést okoz, komoly idegrendszeri zavarokhoz légzés illetve szívbénuláshoz vezethet. A liszterózis kialakulásáért pedig az élelmiszerben felhalmozódó Lysteria monocytogenes baktérium felelős, mely főként a gyerekeket, az időseket, betegeket veszélyezteti. Agyhártyagyulladást, általános vérmérgezést, terhesség esetén pedig vetélést okozhat. Alapos hőkezeléssel a baktériumok és toxinjaik is elpusztíthatók, a fertőzések is elkerülhetők.
A teljes cikket elolvashatja a HVG Online új egészségportálján.