szerző:
MTI

Az iraki és afganisztáni veteránok között nagy arányban találtak poszttraumás stressztől szenvedőket, akik jelentős része ráadásul depresszióval és szorongásos zavarral is küzd, sokan pedig isznak – állapították meg amerikai orvosok 300 ezernél több katona egészségügyi adatai alapján.

Beth E. Cohen, a San Franciscó-i Veteránügyi Orvosi Központ munkatársa és kollégái több mint 300 ezer olyan veterán adatait elemezték, akik 2001. október 7. és 2008. szeptember 30. között vették igénybe először a rendelkezésükre álló egészségügyi szolgálatot.

A katonák 88 százaléka férfi volt, átlagos életkoruk 31 év. A tanulmányba bevont veteránok negyedénél találtak poszttraumás stressz szindrómát (PTDS), közülük minden második depressziótól is szenvedett, több mint negyedüknél jelentkezett szorongásos zavar, minden ötödik alkoholhoz nyúlt.

Azoknál a férfiaknál, akiknél a PTDS-en kívül további mentális problémákat is találtak, nagyobb a veszélye a szívbetegségekkel összefüggésbe hozható olyan kockázati tényezők megjelenésének is, mint a dohányzás, magas vérnyomás vagy elhízás. A PTDS-ben szenvedő nőknél ehhez a listához társult még a diabétesz is mint további kockázati tényező - írták a szakemberek, akik tanulmánya a Journal of the American Medical Association (JAMA) című szaklap szerdai számában jelent meg.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!