szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hosszú várakozás után van magyar vakcina, 650 ezer adagot adhatnak be első körben a háziorvosok. A H1N1 vírus ellenanyagának azonban nem mindenki örül, esetleges mellékhatásairól megoszlanak a vélemények. Megnéztük, van-e alapjuk az oltóanyaggal kapcsolatos félelmeknek.

Az új influenza egyeseknél nem több egyszerű megfázásnál, míg másoknál halálos lehet; Magyarországon eddig két ember halt meg, az utóbbi áldozat ráadául teljesen egészséges volt. Jankovics István, az Országos Epidemiológiai Központ légúti vírus osztályának vezetője korábbi megkeresésünkkor ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy kétféle magyarázat lehet erre. "Aki látszólag teljesen egészségesen belehal a fertőzésbe, annak lehetett valamilyen rejtett betegsége. A másik lehetséges válasz szerint a vírus tud valamit, amit mi még nem." A betegséget az immár forgalomba hozott vakcinával lehet elkerülni, amennyiben úgy döntünk, beoltajuk magunkat. Ha nem tartozunk a támogatottak körébe, 1800 forintunkba kerül. 

Ám az oltással kapcsolatban megoszlanak a vélemények. Székely Tamás egészségügyi miniszter a napokban jelentette ki, hogy a felnőtt klinikai vizsgálatok egyértelműen bizonyították: a hazai vakcina kiváltja a megfelelő immunválaszt, valamint ártalmatlannak találták. A gyermekeken végzett vizsgálatok pedig várhatóan a jövő héten zárulnak le, és ezután döntenek az engedélyezésről.

Rettegett szúrás. Érvek, ellenérvek
© Túry Gergely
"Nem kell tartanunk a vakcinától: az oltásban olyan vírusok vannak, amelyek képtelenek szaporodni" - hangsúlyozta a Medizónának Berencsi György virológus. Az oltás után - mondta - a falósejtek végeznek a vírusokkal a szúrás helyén, és elviszik az információt a nyirokcsomókba, az ellenanyag-termelést tanító sejtekhez. Ezek aztán megtanítják a többieket, hogyan is kell vírusellenes anyagot létrehozni: ez a folyamat két héten belül elindul. Ha az influenzavírus bejut a szervezetbe, előkészíti az utat a baktériumoknak, amelyek így olyan helyre is bejuthatnak, ahová maguktól nem tudnának. Az 1918-as spanyolnátha idején elhunytak között is tízből kilenc embernél találtak szaporodó baktériumot a boncoláskor. A virológus éppen a szövődmények elkerülése végett ajánlja mindenkinek az oltást, de különösen azoknak, akik gyenge immunrendszerük miatt ki vannak szolgáltatva a fertőzéseknek.

"Az oltás sem véd száz százalékban, de ha elkapjuk a vírust, a betegség enyhébb lefolyású lesz. Az idősebbeknél, a gyerekeknél, a krónikus betegeknél van nagyobb jelentősége: egy cukorbetegnél a közel negyven fokos láz gyakorlatilag tönkreteheti az inzulinháztartást, ami életveszélyes lehet" - fűzi hozzá Jankovics.

Hazugság lenne azt állítani, hogy az oltásoknak ne lenne következményük. A vakcina egymillió beoltott személyenként egynél válthat ki egy súlyos idegrendszeri megbetegedést. A Heti Válasz információi szerint Magyarországon az eddigi húszmillió szezonális oltás után négy megbetegedést mutattak ki, valamennyit egy külföldi gyár termékénél.

Noha bárkinek ajánlható a vakcina - legalábbis Berencsi doktor szerint -, mégis lehetnek kivételek. Jankovics szerint ugyanis terheseken még nem próbálták ki, így nincs arra vonatkozó adat, hogy alkalmazható-e vagy sem. "Nem lesz olyan gyártó cég, amely leírja, hogy terheseknek ajánlja, hiszen nem áll rendelkezésre elegendő információ, ugyanakkor tudjuk, hogy az influenzával járó lázas állapot megnöveli a szövődmények kockázatát" – ismerte el Falus Ferenc országos tiszti főorvos. A jelenlegi szabályozás szerint a kezelőorvosnak kell eldöntenie, oltható-e a kismama vagy sem. A terhes nők ugyanis az átlagoshoz képest többszörös egészségügyi kockázatnak vannak kitéve, ha elkapják a vírust. Ezért mondja azt egyre több szülész-nőgyógyász, hogy amennyiben a kismama már túl van a terhesség tizenkettedik hetén, beadható az oltás. Valószínűleg ezért vette be a kormányzat is az első körben beolthatók körébe a várandósokat is.

Az esetlegesen felmerülő ellenjavallatokról az Országos Gyógyszerészeti Intézetet (OGYI) is megkérdeztük. Mint mondták, elővigyázatosnak kell lenni azoknál a pácienseknél, akik túlérzékenyek a vakcina bármely összetevőjével (ezen belül a segédanyagok bármelyikével), a tiomerzállal, a nyomokban visszamaradt tojásfehérjével, formaldehiddel, gentamicinnel, neomicinnel, vancomicinnel és ciprofloxacinnal szemben. A tizennyolc év felettiek körében végzett klinikai vizsgálatban gyakori rövidtávú mellékhatásként jelentkezett fájdalom, bőrpír, duzzanat és beszűrődés (heg) a szúrás helyén. Egyes páciensek fáradtságérzetre, illetve rossz közérzetre is panaszkodtak, míg fejfájás, verítékezés, izomfájdalom és láz csak keveseknél lépett lépett fel. E reakciók mindegyike enyhe és rövid lefolyású volt, kezelés nélkül is egy-két napon belül elmúltak. Súlyos mellékhatást egyik résztvevőnél sem tapasztaltak.

Az OGYI tapasztalatai azonban nem nyugtatnak meg mindenkit. Ahogy Sebő Zsuzsanna házi gyermekorvost sem, aki gyermekeknél határozottan ellenzi az oltást, s nem ajánlja jó szívvel a felnőtteknek sem. Mint mondja, leginkább azért, mert nem ismerjük a vakcina teljes összetételét. A gyógyszerészeti intézetnél elmondták, valóban nem ismerik minden hatását a szernek, de nem is ezt vizsgálták, hanem azt, hogy az oltás kiváltja-e a megfelelő immunválaszt. Az ellenzők azt is az intézet fejére olvasák, hogy ennyi idő, azaz egy hónap nem elég a biztonságos teszteléshez. "Mivel az oltás beadásától számított 21. napon jelenik meg a vérben az antitest, elegendő az egy hónap" - reagáltak. Hozzátették: a "forgalomba hozatali engedély kiadása után is folyamatosan figyeli a cég és a hatóság a készítmény biztonságos alkalmazását".

Ám Sebő doktornő szerint egyáltalán nem biztató, amit eddig tudunk az ellenanyagról; kifogásolja, hogy teljes sejtes vírust tartalmazó oltóanyagról van szó, amilyet az unió országaiban sehol nem alkalmaznak. Mint mondja, az ilyen vakcinák használata eddig tilos volt, műhibának számított a csecsemőkorúaknál, ennek ellenére most hat hónapos kortól kellene vele oltani. "Naponta keresnek meg kollégák, hogy egyetértenek velem, támogatnak; ennek ellenére senki nem meri vállalni névvel, hogy ő oltásellenes" - mondta el megkeresésünkre Sebő Zsuzsanna. Mint mondja, ez nem meglepő, hiszen már őt is figyelmeztették, hogy praxismegvonás jár azért, ha nem adja be a kért vakcinát. Azt tanácsolja a bizonytalanoknak, kérdezzék meg háziorvosukat, de ne arról, hogy ajánlja-e az oltást, hanem arról, hogy "Doktor úr, ön beoltatja magát és a gyermekeit, unokáit?".

Minden gyógyszernél mérlegelni kell, hogy az alkalmazásából származó előny, vagy a kockázat nagyobb-e. Most is ezt kell átgondolni, konzultálva a háziorvossal, hogy a vakcina esetleges mellékhatásai jelentenek-e nagyobb kockázatot, mint maga az influenza.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
MTI Plázs

Vita a terhes nők H1N1 elleni oltásáról

A terhes nők az átlagoshoz képest többszörös egészségügyi kockázatnak vannak kitéve, ha elkapják a H1N1 influenzát, az amerikai szülészek egy része mégis vonakodik a beoltásuktól.

MTI Plázs

H1N1: hatékony a magyar vakcina

Hatékony a magyar vakcina az új típusú influenzavírus ellen - mondta Bujdosó László, a Nemzeti Pandémiás Bizottság elnöke csütörtökön Budapesten.

hvg.hu Plázs

H1N1: rémhírek és tények a vírusról

Nem tudjuk, mikor vadul tovább a vírus, mikor fog újabb genetikai változáson átmenni. Ha ez bekövetkezik, akár olyan járvány is lehet, mint amelyet az 1968-69-es hongkongi vírus okozott; szeptembertől júniusig 3 millió magyart betegített meg - mondta Berencsi György virológus.

hvg.hu Itthon

H1N1: 650 ezer adag vakcinával indul holnap a beoltás

Megkezdődhet a felnőttek új influenza elleni beoltása kedden - jelentette be hétfőn Székely Tamás egészségügyi miniszter. A H1N1 elleni oltóanyagból 650 ezer adagot szállítanak ki holnap Magyarországon a háziorvosokhoz.

Elfogták az angyalföldi gyilkosság gyanúsítottját

Elfogták az angyalföldi gyilkosság gyanúsítottját

Ötven fokos hőség pusztít Indiában

Ötven fokos hőség pusztít Indiában

Azerbajdzsánt elmarasztalta az emberi jogi bíróság, Magyarországot nem a baltás gyilkos miatt

Azerbajdzsánt elmarasztalta az emberi jogi bíróság, Magyarországot nem a baltás gyilkos miatt