szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hasznos információk: Repülőjegy: SWISS Budapest-Genf-Budapest  19 900 Ft-tólBudapest-Basel-Budapest: 25 200...

Hasznos információk:

 • Repülőjegy: SWISS
  Budapest-Genf-Budapest  19 900 Ft-tól
  Budapest-Basel-Budapest: 25 200 Ft-tól
  Budapest-Zürich-Budapest: 34 800 Ft-tól 
  SWISS.COM
 • Szállásfoglalás: Switzerland Tourism 
  Toll-free number: 00800 100 0030
  www.myswitzerland.com
 • Swiss Travel System
  www.railway.ch

Svájc tagadhatatlanul a történelmi szülőhazája a téli sportoknak, sőt a síelésnek, mint szünidős tevékenységnek is. Európa lakossága már a századfordulón ide járt a téli hónapokat múlatni és őseink az akkor még kezdetleges síléceikkel és szánkóikkal vágtak neki Európa legszebb és legizgalmasabb leejtőinek. Ezeken a leejtőkön így alakultak ki a sípályák és ennek az állandó formálódásnak köszönhetően ma már annyi variáció akad, hogy a kezdők és a profi síelők is egyaránt izgalomra találnak. Valószínű, hogy ennek a hosszú „evolúciós” folyamatnak köszönhető az is, hogy semelyik másik ország nem tudja olyan szervezetten és hatékonyan kezelni az országba érkező, síelni vágyó turistákkal járó káoszt, mint Svájc.

 

Utazás

A síterepet még a legmagasabb régiókban is behálózó állami vasúthálózat termnészetessé teszi az országon belüli közlekedást, arról viszont még nem szóltunk, hogy a svájci légitársaság, a SWISS nem csak ingyen szállítja az első pár sílécet Genfbe, Zürichbe és Bázelbe (ahova közvetlen járatai vannak Budapestről), hanem egy új kezdeményezést is indított Fly & Rail elnevezéssel. Ennek az új rendszernek köszönhetően a magyar utasok egyetlen jeggyel repülhetnek Budapestről Svájcba (és vissza), és szállhatnak át a megérkezés után a Svájci Állam Vasutak (SBB) valamelyik járatára.

Az SBB-vel szinte minden fontos sípályát el lehet érni, mert a programban 7 kanton (tartomány) 16 különböző városa szerepel. Külön bónusz, hogy az utazásunk alatt csak egyszer kell feladni a poggyászunkat, azokra többet nincs gondunk, mert a bőröndjeinket és a sífelszerelést a légitársaság automatikusan a célállomásra juttatja. Ráadásul a súlyhatárral sem kell törődnünk, mert a SWISS járatain már 20 000 Ft felár ellenében Business osztályon utazhatunk. Ez pedig nem mást, mint 30 kiló poggyászt, elsőbbségi csomagkiadást, finom borokat és ízletes reggelit, ebédet vagy vacsorát jelent.

Sielés felsőfokon
Ami a sípályákat illeti, a kezdőknek Villars, Kandersteg, Crans-Montana, Saas-Fee és Meiringen-Hasliberg lelejtőin van a helye. Csak Villarsban egyedül 120 km pálya és 47 sífelvonó várja a próbálkozni vágyókat, és ez a hely biztonságos az olyan családoknak is, ahol kisgyermekek vannak. A Rhone folyó völgyére néző Crans-Montana inkább a csendesebb, kifinomult utazók kedvence, amíg Saas-Fee szó szerint a legek városa. Itt van a világ legmagasabb földalatti vasútja (3500 m), a hegycsúcson pedig a világ legmagasabb helyére épített panoráma-étterem található, mely a saját tengelye körül forog és lenyűgöző kilátást nyújt a környező hegyekre. Saas Fee-ben található még a világ legnagyobb jégbe vájt múzeuma is, amely a gleccsererek keletkezéséről és életéről mesél az odalátogatóknak. 

©

Akik már haladó szinten tudnak síelni azoknak Engelberg, Grindelwald, Adelboden, St Moritz vagy Flims sípályáit ajánljuk. Engelberg különösen kellemes lehet azoknak a síelőknek, akik nem szeretik a bonyolult felvonókkal összekötött sípálya rendszereket. Az egyszerűség persze nem egyenlő az unalmassal, a leejtők itt majdnem mind piros (közepesen nehéz) jelzésűek, annak ellenére, hogy mindegyikük egyazon helyre visz vissza, Engelbergbe. Grindelwald hasonló izgalmakat kínál, de a hely inkább a snowboardosok és a szánkózók paradicsoma, ahol ismét legekkel találkozhatunk, itt van ugyanis Európa legmagasabban kiépített vasútvonala és annak a végállomása, a Jungfraujoch - Top of Europe (3454 m). Az állomás kilátó is egyben és szó szerint „szédületes” panorámát kínál.

Andelboden neve bizonyára ismerősen cseng a síelőknek, mert a hely Svájc egyik legnagyobb síparadicsoma, több mint 200 km pályával és 57 felvonóval, és St Moritzot sem kell bemutatnunk, hiszen – hogy a "leg"-eknél maradjunk – ez Svájc legszebb sítelepülése, a sztárok kedvence. Utoljára maradt a leejtők legizgalmasabb helye, Flims ugyanis az igazi profiknak tartogat meglepetéseket, a majdnem 100 km hosszú fekete jelzésű (rendkívül nehéz) pályájával. A faluból felmehetünk a 2675 m-es Cassonsra is, ahol szinte csak haladó leejtők vannak és van két mélyhópálya is a bátor szívűeknek.

©

Síbérletek
Ami a Svájci sí bérleteket illeti, az árak változók. A napijegyek 60-70 CHF, a heti jegyek 300+ CHF körül mozognak, sokat spórolhatunk ha félnapos jegyeket veszünk és kerüljük a karácsonyi szezont vagy a februári síszünetet. Az árak talán egy kicsit magasak, de rengeteg a felvonó és a pályák remekül használhatóak. Svájc lejtői garantálják, hogy sorbaállás helyett síeléssel töltjük az időt, ami lényeges különbség más országokhoz képest.

Szállás 
Ami a szállást illeti, a svájci hotelek (St Moritz bűbájos példányaitól eltekintve) semmivel sem drágábbak, mint a máshol. Ami Svájcban valóban drága, az az étkezés. Erre a svájciak azt mondják, hogy ez a jó minőség miatt van (és a minőség tagadhatatlan), de inkább arról van szó, hogy a vendéglátó egységek monopolhelyzetben vannak, mert az önellátás csak nehezen oldható meg. Ma már egyre több hotel van, amely teret enged az olyan családoknak, akik egyedül szeretnék bonyolítani az étkezést. Val d'Anniviers kisvároska hegyteteji éttermében például külön asztalok vannak azoknak a családoknak, akik saját élelemmel érkeznek,de azért ez még mindig nem jellemző az átlagra.

 

©

A kevésbé frekventált helyeken a szállás viszont olcsóbb, Disentis városka remek példa erre: a hely kevésbé ismert, így sokkal olcsóbb, és a vasúttal pillanatok alatt elérhetőek Zermatt és St Moritz sípályái. Bivio sincs messze St Mortiztól, és ez a kisváros tele van régimódi, vonzó árakkal piacot kereső hotelekkel. Bivio körül síelni is lehet, mert a helynek négy felvonója van, a síelés ugyan korlátozott, de a pályák izgalmasak és a heti jegy csak 130 CHF.

 Svájc méltán vívta ki az elit üdülőhelyek közti pozícióját, mert az ország mindent megtesz látogatóinak kényelméért. Ennek a hozzáállásnak és az infrastrukturális kiépítésnek köszönhetően itt minden gördülékenyen zajlik, és mi állítjuk, hogy ezen a télen Svájcban van a legnagyobb esélyünk arra, hogy igazi kikapcsolódásra leljünk. Ez pedig minden pénzt megér.

Krisztina O'Brien

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nemi erőszak vádaktól hangos az ausztrál parlament, vizsgálat indul

Nemi erőszak vádaktól hangos az ausztrál parlament, vizsgálat indul

Videó: Megcsinálták a világ első iMac-jét, amiben az M1 processzor dolgozik

Videó: Megcsinálták a világ első iMac-jét, amiben az M1 processzor dolgozik

Fejenként 121 kiló élelmiszert dobunk ki a szemétbe évente

Fejenként 121 kiló élelmiszert dobunk ki a szemétbe évente