szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Amennyiben vírus okozza a vakbélgyulladást, szükség van-e azonnali sebészeti beavatkozásra? Igen is, meg nem is – állítják a Texasi Egyetem munkatársai, akik 36 évnyi kórházi zárójelentést néztek át. A tanulmány az Archives of Surgery januári számában jelent meg.

Noha a vakbélgyulladás nagyon gyakori betegség – élete során minden tíz emberből egy átesik rajta –, még mindig egyike az orvostudomány rejtélyeinek. Edward Livingston, a Texasi Délnyugati Kórház gasztroenterológiai osztály vezetője, a tanulmány vezető szerzője szerint a vakbélgyulladást (orvosi szóval appendicitis) bizonyos (eddig nem azonosított) vírusok és egyéb fertőzések okozhatják. A tanulmány szembehelyezkedik a tradicionális állásponttal, azt állítva, hogy a nem eltávolított féregnyúlvány nem feltétlenül vezet a szerv repedéséhez, illetve hashártyagyulladáshoz. „A beteget, amint lehetséges, orvoshoz kell vinni, de az azonnali műtéti beavatkozás megkérdőjelezhető” – fogalmazott Livingston doktor.

A vakbélgyulladás a sebészeti beavatkozások leggyakoribb oka, az Egyesült Államokban évente 280 ezer  vakbélműtétre kerül sor. A műtét, amelyet a sebészek a 20. század eleje óta rutinszerűen végeznek, segít elkerülni a perforációt, illetve az életveszélyes állapotot jelentő hashártyagyulladást. Azonban számos 1970 és 2006 között publikált tanulmány megkérdőjelezi az azonnali műtét szükségességét. Ellenpéldaként főként a tengerészek szolgálnak, akik nem tudnak azonnali ellátásban részesülni, valamint azok a gyerekgyógyászok, akik a nem perforált vakbélgyulladást műtét nélkül oldották meg.

A mostani vizsgálatban a kutatók olyan eseteket tanulmányoztak, amelyeknél vakbélgyulladás, influenza, rotavírus és más bélfertőzések diagnózisa szerepelt. Megállapították, hogy a vakbélgyulladás gyakoriságának szezonális eltérései – nyáron jóval több eset van – felvetik a betegség vírusos eredetét. A kutatók a vakbélgyulladás kóroki tényezői közül kizárták az influenzát, néhány bélben előforduló vírust, és számos egyéb fertőzést.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!