szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A tekintélyes brit orvosi hetilap, a The Lancet hivatalosan is visszavonta kedden azt az 1998-as cikkét, amelynek szerzője a kanyaró, mumpsz és rubeola elleni védőoltás és az autizmus, valamint bélbetegségek között vélt összefüggést felfedezni.

Andrew Wakefild brit orvos tanulmánya emberemlékezet óta a legélesebb vitát váltotta ki orvosi körökben. A cikk eredményeként meredeken csökkent a gyermekek átoltottsága az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában és más európai országokban, párhuzamosan nőtt a kanyarós megbetegedések száma. Tavaly februári adatok szerint Angliában és Walesben 70 százalékkal nőtt 2008-hoz képes a kanyarós megbetegedések száma, javarészt a beoltatlan gyerekeknek köszönhetően.
   
A brit orvosok regiszterét vezető szervezet, a General Medical Council (GMC) fegyelmi testülete múlt héten mondta ki, hogy Andrew Wakefield kutatási eredményeit "felelőtlen és inkorrekt módon" ismertette, "szívtelen nemtörődömséggel" viszonyulva a vizsgált gyermekekhez. Az állásfoglalás rámutat, hogy a tanulmány az orvosi szakma presztízsvesztését is eredményezte. "Bebizonyosodott, hogy az 1998-as cikk több eleme inkorrekt volt, ezért teljes mértékben visszavonjuk a tanulmányt" - hangsúlyozta közleményében a The  Lancet.
     
Adam Finn, a Bristoli Egyetem gyermekgyógyász-professzora üdvözölte a The Lancet döntését, bár megjegyezte, hogy ez a lépés túl soká váratott magára. "Reméljük, hogy a döntés segít visszaállítani e kiváló oltóanyag renoméját" - hangsúlyozta Adam Finn.
   
Andrew Wakefield, aki jelenleg az Egyesült Államokban praktizál, mindig is védelmezte cikkét, azt állítva, hogy bírálói alaptalanul és igazságtalanul vádaskodnak ellene. A GMC jelenleg azt vizsgálja, hogy elkövetett-e az orvos szakmai etikába ütköző cselekedetet. Ez esetben Andrew Wakefieldet kizárhatják a brit orvosi regiszterből.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Végre megtudhatjuk, mennyi a hétköznapi magyar fizetése

Végre megtudhatjuk, mennyi a hétköznapi magyar fizetése

Etikai állásfoglalást kért Zacher Gábor nyilatkozatáról Kásler főtanácsadója

Etikai állásfoglalást kért Zacher Gábor nyilatkozatáról Kásler főtanácsadója

Tucatnyinál is több orosz hadihajó indult a Fekete-tengerre

Tucatnyinál is több orosz hadihajó indult a Fekete-tengerre