szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Közel egy éve csak olyan kozmetikai termékeket lehet a magyar és az európai uniós országok drogériáinak polcain találni, amelyeket nem vetettek alá állatkísérleteknek, ennek ellenére az állatvédők szerint maradt elég ártatlan élőlény a laboratóriumokban. Április 24. a kísérleti állatok védelmének világnapja.

"Ha Magyarországon bárhol is folynának szépészeti célú állattesztek, akkor csakis illegálisan" – szögezte le megkeresésünkre Gyertyán István, az Állatkísérleti Tudományos Etikai Tanács vezetője, hozzátéve, hogy 1998 óta kizárólag orvosi – azaz alapkutatási és gyógyítási –, valamint környezetvédelmi, oktatási és törvényszéki célú állatkísérleti kérelmeket bírálták el. Az azóta eltelt tizenkét év alatt csupán egyszer fordult elő, hogy kozmetikai célú engedélykérelmet nyújtottak be, amit elutasítottak.

A helyzet azonban nem ennyire egyszerű. Ha kíváncsi a részletekre, kattintson!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bari Máriusz Tech

Állatkínzás a tudomány nevében - videókkal

Nem csak kitaláció az a fajta tudós, aki hullákat rabol a temetőkből, vagy élő állatokat szab össze a műtőasztalon. Az io9 sci-fi portál válogatásán alapulva olvasóink elé tárjuk a múlt meglepő tudományos állati és emberi kísérleteit.

Bari Máriusz Tech

Vége az állatkísérleteknek?

Állatok helyett laboratóriumban tenyésztett sejteken kell a mérgező vegyianyagok hatásait tesztelni, mondja amerikai tudósok egy csoportja. A hosszútávú cél az, hogy csökkenthessék a vegyszertesztekre használt állatok számát, illetve ezzel pénzt és időt spórolhassanak. A robotizált megoldások iránt kormányügynökségek is érdeklődnek, írja a BBC News.

Bari Máriusz Világ

Állatkínzás vagy cukiság: újabb videók Japánból

Állatok vesznek maguknak jegyet a vonatra, a farmerek robotruhával szedik a retket, a virtuális robotok megtapinthatóak, valamint emberméretű babákat mászatnak le tornyokból: ilyen most az élet Japánban. A YouTube videóiból válogattunk.

HavariaPress Itthon

Letöltendőt kaptak az állatkínzók

Gyorsított eljárásban egy év végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte a bíróság azt a két hajléktalant, akik egy hónapja késsel szurkáltak össze egy kutyát Óbudán - értesült a HavariaPress.

A NASA talált valamit a Holdon, nagy bejelentésre készülnek [frissítve]

A NASA talált valamit a Holdon, nagy bejelentésre készülnek [frissítve]

Jövő héten indul a 3-as metró középső szakaszának felújítása, így közlekedhet a lezárás idején

Jövő héten indul a 3-as metró középső szakaszának felújítása, így közlekedhet a lezárás idején

Cáfolják az SZFE hallgatói a rektori konferencia állításait

Cáfolják az SZFE hallgatói a rektori konferencia állításait