szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Négy rossz szokás - a dohányzás, a túl sok ivás, az inaktivitás és a helytelen étkezés - együttesen 12 évet öregíthet rajtunk egy új kutatás megállapítása szerint.

Az egészségesebb életmódra váltás fontosságára rámutató tanulmányban mintegy 5 ezer brit felnőtt egészségét követték nyomon húsz éven át. Mind a négy rossz szokással 314 ember élt együtt a vizsgált csoportban, közülük 91, azaz 29 százalék halt meg a felmérés időtartama alatt. A legegészségesebb csoportba került 387 önkéntesnek - akik egyik rossz szokást sem követték - ugyanakkor csupán 8 százaléka (32 ember) hunyt el.

A kockázatos szokások közé került a vizsgálatban a dohányzás; a férfiaknál napi három, a nőknél napi két adagnál több alkoholos ital; heti két óránál kevesebb fizikai aktivitás; valamint az, ha naponta kevesebb mint három alkalommal evett valaki gyümölcsöt vagy zöldséget.

Az Archives of Internal Medicine című orvosi folyóiratban hétfőn megjelent tanulmány adatai szerint a rossz szokások együttesen jelentős mértékben növelték a halálozás kockázatát, és az érintett emberek 12 évvel idősebbnek tűntek, mint a legegészségesebben élő csoportba sorolt társaik. Mint Elisabeth Kvaavik kutatásvezető, az Oslói Egyetem munkatársa elmondta, az utóbbi csoportba olyan emberek kerültek be, akik soha nem dohányoztak vagy leszoktak róla, antialkoholisták voltak - vagy napi két (nők), illetve három (férfiak) pohár szeszes italnál kevesebbet ittak -, hetente két óránál több fizikai aktivitást végeztek, és naponta legalább háromszor ettek zöldséget vagy gyümölcsöt.

Kvaavik úgy véli, hogy ezek a feltételek nem számítanak különlegesnek, a legtöbb ember alkalmazni tudná őket. Például egy sárgarépa, egy alma és egy pohár friss narancslé elfogyasztása egy nap alatt már megfelel a tanulmányban alkalmazott kritériumnak. A felmérésben szereplő 4886 ember 18 évesnél idősebb volt - átlagéletkoruk 44 év -, véletlenszerűen választották ki őket egy nagyszabású brit egészségügyi vizsgálat résztvevői közül.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Plázs

24 éve történt: 300 év múlva felejthetjük el Csernobilt?

Több mint húsz év után is meglepetésekkel szolgál a világ legsúlyosabb nukleáris katasztrófája. Hiába tervezi a csernobili zóna betelepítését az ukrán kormány, a környezeti hatásokat vizsgáló tudósok egyöntetűen azt állítják: jóval többet kell várni erre, mint gondoltuk. Ugyanakkor a szörnyű baleset egészségre gyakorolt rövid és hosszú távú hatása még mindig nem ismert teljes egészében, sőt, az ellentmondásos adatok között igen nehéz kiigazodni.

MTI Plázs

Ötször gyorsabban öregszik egy kisfiú, mint társai

A brit Harry Crowther a világon az egyetlen, aki az úgynevezett progéria szindróma egy ritka változatában szenved. A betegség révén szervezete ízületi gyulladásokkal van tele, noha még csak általános iskolás.

Megváltoztatnák a Szegedi Tudományegyetem nevét

Megváltoztatnák a Szegedi Tudományegyetem nevét

Elek István: Az ellenzéki ajánlat, 2. rész

Elek István: Az ellenzéki ajánlat, 2. rész

Kiszámolták, melyik az olcsóbb: az agglomerációból ingázni Budapestre vagy a fővárosban lakást venni

Kiszámolták, melyik az olcsóbb: az agglomerációból ingázni Budapestre vagy a fővárosban lakást venni