szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A dohányosoknak kétszer akkora esélyük van fogaik elvesztésére, mint a nem dohányzóknak.

A német szövetségi fogorvosi kamara és a Német Rákkutató Központ (DKFZ) által Berlinben bemutatott legújabb tanulmány szerint a dohányosok lényegesen gyakrabban szenvednek olyan fogínybetegségekben, mint a fogínysorvadás, amely a fogak kilazulásához vezet. Lehetséges indokként a tudósok azokat a dohányfüstben lévő káros anyagokat nevezik meg, amelyek immunológiai folyamatok során teszik tönkre az állkapocscsontot. A tanulmány szerint azonban a dohányzás nemcsak a fogakat és a foghúst károsítja, hanem szájüregrákot is okozhat. A dohány mennyiségétől függően a cigarettázóknak kétszer vagy akár hatszor nagyobb esélyük lehet a megbetegedésre. 

Martina Pötschke-Langer, a DKFZ kutatója rámutatott, hogy Németországban évente mintegy tízezer ember betegszik meg szájüreg- és torokrákban, négyezer-ötszázan pedig bele is halnak - többségükben férfiak. 2007-ben a halállal végződő rákbetegségek listáján a férfiaknál a hetedik, a nőknél pedig a tizenhatodik helyen álltak ezek a betegségek.

A fogorvosoknak a jövőben sokkal erőteljesebben kell bekapcsolódniuk a dohányzás elleni harcba. "A német felnőttek 76, a fiataloknak pedig 66 százaléka jár évente legalább egyszer fogorvosnál. Ezek a látogatások jó lehetőséget biztosítanak arra, hogy felvilágosítsák a dohányosokat a kockázatokra" - mondta Dietmar Oesterreich, a fogorvosi kamara alelnöke.

Németországban a felnőttek egyharmada dohányzik. Ugyanakkor - különösen a fiatalok körében - folyamatosan csökken a dohányzás mértéke.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Plázs

Fogorvos: az első számú közellenség?

Egy nemrég közzétett indiai kutatás adatai arra engednek következtetni, hogy a helyieknek erős ellenérzéseik vannak a fogorvosokkal szemben. A felmérés szerint ugyanis az indiaiak mintegy kétharmada soha nem járt még fogorvosnál, ráadásul azok se nagyon mennek el, akiknek szükségük lenne rá.

Medipress Plázs

Veszélyes a fogorvosi röntgen?

A fogorvosi röntgen túl gyakori használatáa megemeli a pajzsmirigyrák kialakulásának kockázatát - állítják brit szakemberek.

hvg.hu Plázs

Öt dolog: mire kérdezzünk rá a fogorvosnál?

Fogrovoshoz járni nem a legkellemesebb dolog, ráadásul nem is olcsó. Nem árt azonban néhány újdonsággal tisztában lennünk, mielőtt ismét időpontot kérünk. Összefoglalónk második részét olvashatják.

hvg.hu Plázs

Mi alapján válasszunk fogorvost?

Fogrovoshoz járni nem a legkellemesebb dolog, ráadásul nem is olcsó. Nem árt azonban néhány újdonsággal tisztában lennünk, mielőtt ismét időpontot kérünk. Íme öt segítség, kire bízzuk a fogainkat.