szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A túlsúly helye is befolyásolja a hasnyálmirigyrák kockázatát, különösen a nők esetében magasabb a rizikó azoknál, akiknek súlytöbblete derekuk körül jelenik meg.

Az Archives of Internal Medicine című szakfolyóiratban hétfőn közzétett tanulmányban amerikai kutatók 2170 hasnyálmirigyrákos és 2209 e betegség nélkül élő ember adatait elemezték. Megállapításaik szerint a túlsúlyt jelző BMI-érték növekedésével emelkedett a hasnyálmirigyrák kockázata is. A BMI a testtömegből és a testmagasságból számított jelzőérték, melyhez a kilogrammokban számított testtömeget a méterben számított magasság négyzetével osztják. A vizsgálatban résztvevőket a kapott érték nagysága alapján négy csoportba osztották a kutatók. Kiderült, hogy a legnagyobb BMI-vel rendelkező negyedbe került embereknél 33 százalékkal nagyobb kockázata volt a hasnyálmirigyrák kialakulásának, mint az alsó negyedbe tartozó embereknél.

Mint Alan A. Arslan kutatásvezető, a New York-i Egyetem munkatársa és csoportja megállapította, a túlsúlyos kategóriába tartozó nőknél 31 százalékkal, az elhízott csoportba tartozó nőknél pedig 61 százalékkal volt magasabb a hasnyálmirigyrák kockázata, mint a normál tartományba soroltaknál. A kutatók arra is kíváncsiak voltak, miként befolyásolja a kockázatot a túlsúly elhelyezkedése. A derék- és csípőméret aránya alapján a leginkább veszélyeztetettnek azok a nők bizonyultak, akiknek súlytöbblete a derék körül helyezkedett el, a felső csoportba soroltak kockázata 87 százalékkal magasabb volt a hasnyálmirigyrákra.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

hvg.hu Plázs

Újabb bizonyíték arra, hogy az elhízás öröklődik

Az extrém mértékben túlsúlyos emberek egy részénél ugyanazon szakasz hiányozhat genetikai állományukból - véli egy nemzetközi kutatócsoport, amelynek tanulmánya a Nature tudományos magazin csütörtöki számában jelent meg.

MTI Plázs

Az élelmiszerek drágulásával az elhízás ellen?

Táplálkozástudományi oktatásnál is eredményesebben lehet a fiatalokat az egészségesebb táplálkozásra rávenni, ha emelik a kerülendő ételek árát - derült ki az Archives of Internal Medicine szaklapban közölt amerikai tanulmányból.